tisdag 14 oktober 2008

Vikten av stabila parförhållanden

Journalisten Dan Josefsson har nyligen gett ut en bok där han tillsammans med en psykolog betonar vikten av stabila parförhållanden. Jag har inte läst boken men det finns några intressant citat i Svenskans artikel om den:

Men varför är det egentligen så viktigt med stabila parförhållanden? Går det inte lika bra med nära vänskapsrelationer och sedan tillfälliga kärleksförhållanden?

Nej, menar både Dan Josefsson och Egil Linge. För att må bra och utvecklas behöver vi djupa och varaktiga relationer. Förutsättningen för att vi ska våga komma varandra nära är att vi känner tilltro till att den andra kommer att finnas kvar under en längre tid.

Att leva i en långvarig parrelation ger oss också möjlighet att konfronteras med olika sidor av oss själva och att lära oss hantera dem istället för att fly in i en ny relation när problem uppstår.

Kortfattat kan man alltså säga att vi blir stabila, trygga och lyckliga människor i samklang med andra människor som vi har varaktiga relationer med. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

Inga kommentarer: