fredag 23 januari 2009

Lomborg fick rätt

För ett par år sedan läste jag om Björn Lomborg, som då föreslog att det skulle var mer ekonomiskt försvarbart att satsa pengar på att få invånarna i världens utvecklingsländer att satsa på alternativ till att elda med ved. Då med hänvisning till att fler dör på grund av sjukdomar i luftvägarna än av klimatförändringar.

Nu verkar det visa sig att Björn verkligen hade rätt. På nyheterna i går, och i SvD i dag kan vi läsa om de bruna moln som täcker stora delar av Asien. Dessa består till största del av partiklar från eldning med ved, kospillning och kol.

Om de som i dag lagar sin mat över öppen eld (eller värmer sin hus) i stället fick tillgång till gasolkök (eller andra gasdrivna varianter), och om Kina och andra länder skiftade över till kärnkraft i stället för att elda kol så skulle molnen tydligen kunna försvinna på ett par månader.

Jag undrar vad miljöpartiet säger om det här?

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Miljöpartiet skulle inte erkänna att de hade fel om så ens planeten var på väg att koka bort i ett stoftmoln. Det finna bara en sak de fruktar mer än att planeten går under och det är att erkänna att de hade fel... därför att sekunden de gör det upphör de att existera för att medlemmarna börjar hata dem och alla belsutsfattare inser att de inte är att räkna med.

/Micke, medlem i nätverket
Nuclear Power Yes Please