onsdag 21 januari 2009

Fortfarande en dålig idé

Som jag har skrivit tidigare så är vaccinering som allena saliggörade metod mot livmoderhalscancer fortfarande en dålig idé. Jag förstår att folkhälsominister Maria Larsson inte slår på stora trumman angående ett privat företags egen marknadsföring, kring en produkt som de själva har stora intressen i att lansera.

Det är fortfarande mer effektivt att satsa pengarna på cellprover i stället, alternativt avhållsamhet eller kondomer. Något som skulle vara mycket billigare i längden.

2 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

"Det är fortfarande mer effektivt att satsa pengarna på cellprover i stället, alternativt avhållsamhet eller kondomer. Något som skulle vara mycket billigare i längden"

Avhållsamhet har statistiskt sett visat sig inte fungera eller fungera dåligt (http://www.rfsu.se/avhallsamhet_haller_inte_konssjukdomarna_borta.asp)
Självklart bör man under sexualundervisning göra ungdomar medvetna om riskerna med sex, och hur man skyddar sig mot dessa, bland annat genom användning av kondom, men det är inget argument för att inte därutöver informera om vaccination.

Med vänlig hälsning,
Eric Wadenius

Michael Karnerfors sa...

USA har tydligt visat att uppmaningar till avhållsamhet inte fuknkar. Och även om man vaccinerar skall cellpriovstagningar inte dras ned på eftersom skyddet inte är 100%-igt.