måndag 18 januari 2010

Framsteg för civilsamhället

Efter nästan en månads uppehåll är jag nu tillbaka och målsättningen är att framöver uppdatera bloggen åtminstone ett par-tre gånger i veckan. Jag hoppas att jag klarar av det, jag vill ju inte att ni helt ska förlora intresset.

Ingen kan ha missat den senaste veckans händelseutveckling på Haiti. Katastrof är bara förnamnet. Mitt i all misär har dock ett välkommet fenomen visat sig, nämligen att civilsamhället åter rör på sig. Svenska folket skänker pengar till frivilligorganisationer som verkar på Haiti och en enskild miljonär har beslutat att skänka 100 miljoner över en 25-årsperiod.

Särskilt Roger Akelius agerande är glädjande att se då vi tyvärr inte har någon tradition bland landets finanselit att (åtminstone inte offentligt) bidra monetärt till civilsamhällets uppbyggnad. Anledningen till detta torde bero på två faktorer, dels att det är ekonomiskt ofördelaktigt för företag att skänka pengar i Sverige, och dels för att Socialdemokraterna under lång tid byggt upp ett samhälle där ansvarstagande och engagemang människor emellan inte uppmuntras. Staten ska ta hand om dig, ingen annan.

Förhoppningsvis kan den senaste, ack så tragiska utvecklingen på Haiti åter föra upp debatten om skatteavdrag för gåvor till idella organisationer på dagordningen i Sverige. I så fall skulle man verkligen kunna hävda devisen "inget ont som inte för något gott med sig".

(Här hittar ni för övrigt en förteckning över organisationer som verkar på Haiti.)

1 kommentar:

Anonym sa...

"... Förhoppningsvis kan den senaste, ack så tragiska utvecklingen på Haiti åter föra upp debatten om skatteavdrag för gåvor till idella organisationer på dagordningen i Sverige..."

Ja, en av många ting som behövs för att avsocialisera Sverige är att förbättra skatteincitamenten för gåvor.

Sedan behövs mycket annat, som skapandet av ett mycket bättre företagar- och investerarklimat genom skattesänkningar, avreglerad byråkrati osv., men det, det är en annan historia.

Med vänlig hälsning och välkommer åter!

En stillsam tvilling