fredag 4 april 2008

Centrum för Rättvisa

I dag är det 40 års sedan som Martin Luther King sköts till döds i USA. Han närde en dröm om att alla människor skulle värderas för sina egna kvaliteter, och inte för deras hudfärg (eller kön för den delen). Ett rimligt riktmärke i ett civiliserat samhälle kan tyckas. 30 års senare har emellertid Martin Luther Kings dröm förvanskats av personer som Jesse Jackson, i stället anser att det är rasism eller sexism att INTE ta hänsyn till ras eller kön. Ett perspektiv som i dagsläget har förvrängts in absurdum och i stället lagt bevisbördan på den förment kränkta individen.

Som tur är så finns det krafter som försöker motverka denna utveckling (och då menar jag inte Katrine Kielos). Centrum för Rättvisa arbetar för att dina och mina grundläggande juridiska rättigheter, i större utsträckning än i dag, ska tas till vara av samhället. De gör det genom att driva fall som juridiska processer för att med lagens hjälp påvisa att det finns grundläggande rättigheter som våra lagar faktiskt försvarar, även om detta tyvärr inte är uppenbart i dagens Sverige. Negativ föreningsrätt , äganderätt och rätten till att inte bli diskriminerad på grund av den man är är några av de frågor som Centrum för Rättvisa driver.

Tyvärr så måste Centrum för Rättvisa i stor utsträckning använda sig av Europarätten för att driva sina teser, något som till stor del beror på det uppenbarhetsrekvisit som föreligger om man vill driva rättsprocesser med den svenska grundlagen som underlag. Det skulle vara mycket värt om svenska medborgare i stället, på ett tydligt och enkelt sätt, kunde hävda sina rättigheter så som de föreskrivs i den svenska Regeringsformen.

Vem vet, kanske kommer Grundlagsutredningen fram till att uppenbarhetsrekvisitet ska tas bort, både alliansen och miljöpartiet vill det. Det skulle vara ett enormt framsteg, och det skulle göra arbetet enklare för Gunnar Strömmer med medarbetare på Centrum för Rättvisa.

Inga kommentarer: