tisdag 28 april 2009

Alkoholens skadeverkningar

Till min stora glädje så har media de senste dagarna fylls med rapporter om alkoholens skadeverkningar, ett ämnesområde som i mitt tycke diskuteras allt för sällan. Programmet Kaliber i Sveriges Radio har på ett tydligt sätt kopplat vår allt mer våldsamma miljö till alkoholkonsumtionen, och en nyligen publicerad studie har visat samband mellan alkoholintag och våldtäkter.

Jag anser att det personliga ansvaret är överhängande i den här frågan, men en aspekt som ofta glöms bort är den sociala. Varför säger vi inget om någon i vår närhet verkar dricka för mycket, eller för ofta? Varför vågar vi inte säga ifrån när vänner och familj uppenbarligen inte kan hantera alkohol? Kanske beror det i viss mån på vårt individualiserade och självcentrerade samhälle, men jag är helt övertygad om att människor mår bra av social kontroll. Det handlar om att visa respekt och omtanke för sig själv och sina medmänniskor, och det är absolut inte något fult.

Därför är det verkligen glädjande att se att även DN pekar på problemen med alkoholens inverkan i vårt samhälle. Det är även glädjande att se att media allt oftare skriver om de nyktra "kändisar" som trots allt finns. Förhoppningsvis kan de visa att det går att leva utan alkohol, det går att ha roligt, men framför allt... man slipper alkoholens baksidor som genomgående stavas våld, sjukdomar och tragedi.

Men till dess att vågen tippar över till fördel för oss som valt att avstå från alkohol så kvarstår monopolet, som någon form av garant för att saker och ting inte går helt överstyr.

1 kommentar:

Anonym sa...

"... Det är även glädjande att se att media allt oftare skriver om de nyktra 'kändisar' som trots allt finns. Förhoppningsvis kan de visa att det går att leva utan alkohol, det går att ha roligt, men framför allt... man slipper alkoholens baksidor som genomgående stavas våld, sjukdomar och tragedi..."

Det tycker även jag. Vi behöver alla goda föredömen vi kan få. Vi behöver även få någon slags undervisning i hem och skolor om att frivilligt avståndstagande från olika saker, ex droger, inte behöver vara någonting negativt.

Dessutom går det att hävda att killar och män kan vara hur maskulina som helst, utan att nyttja droger. Jag tror att det finns ett starkt samband mellan många mäns drogmissbruk, och uppfattningen att djupare former av maskulinitet kräver regelbundet intag av droger, inte minst sprit.

Dessa föreställningar är destruktiva, såväl för de som dricker alkohol, som deras omgivning.

Mvh