måndag 4 maj 2009

Thatchers idéer gäller än

Hon var välorienterad om politiska idéer, men thatcherismen handlade alltid mer om den arbetande medelklassen än om teorier och system. Människor som sköter sig och ligger i ska få det bättre och lämnas i fred, men staten ska ställa upp när det behövs. Den som äger tar hand om vad hon har. Brott ska bekämpas och man ska aldrig ge efter för terror och våld. Människor har ansvar för att förvalta sitt pund – och staten ska se till att pundets värde varar.

Ur dessa handfasta värderingar växte den konkreta politiken fram. Inflationen bekämpades framgångsrikt och de absurda marginalskatterna sänktes. Arbetsrätten reformerades så företagarna kunde få arbetsro. Hyresgäster fick chans att köpa offentligt ägda bostäder och ett antal stora statsföretag privatiserades. Den brittiska ekonomin kvicknade till. Samtidigt var Margaret Thatcher försiktig med sina reformer av välfärdsstaten.
- PJ Anders Linder

Lika självklart då som nu! Jag har inget större behov av grandiosa idékomplex. Politik handlar om människan samt de små gemenskaperna och dess behov inom ramen för nationen. Svårare än så behöver det inte vara. Familj, trygghet, rättsäkerhet och äganderätt. Se där, ett antal grundstenar att bygga ett civilt samhälle på.

1 kommentar:

Anonym sa...

"... Familj, trygghet, rättsäkerhet och äganderätt. Se där, ett antal grundstenar att bygga ett civilt samhälle på."

Instämmer. Ju mer vi ska krångla till politiken, desto mer lär det underliggande samhället krånglas till, och vad vi nutidsmänniskor än behöver, lär det inte vara ett än mer komplext samhälle. Speciellt inte som mer komplexitet lär minska all slags transparens, demokrati, och smidiga funktioner. Samhället lär bara bli sämre, ju mindre som politiken kan, och vågar, vila på enkla, begripliga grundstenar.

Mvh