måndag 21 september 2009

Politikens existensberättigande

I förra veckan skrev Göran Hägglund på DN-debatt att "Sveriges redikala elit blivit den nya överheten". En tanke som han ventilerat tidigare, bland annat i Almedalen i somras. Då som nu så håller jag med honom... men det är egentligen Claes Borgströms svar som jag tänker kommentera här.

Dagen efter Görans artikel skrev nämligen sagda Claes ett svar där han gick till angepp mot Göran Hägglunds syn på vad politik egentligen är till för. Han skriver bland annat:

Hägglund bekräftar med sitt uttalande att regeringen i stor utsträckning abdikerat från sitt uppdrag att bedriva politik. Maud Olofsson har ju alldeles nyligen uttalat att politiken inte har ansvar för att kvinnor är näst intill utestängda från styrelserummen i de stora privata bolagen. -C. Borgström

Men nej Claes Borgström, politiken har inte ansvar för vad som händer i privata företags styrelserum. Inte heller ansvar för hur människor lever sina liv.

Och det är väl det här som är den stora skillnaden mellan Claes och mig (och mellan Claes och Göran Hägglund för den delen). Claes är politiker för att han vill bestämma över hur människor ska utforma sina liv. Jag är politiker/politiskt aktiv för att jag vill att människor själva ska få bestämma över hur de vill utforma sina liv.

It's as simple as that!

4 kommentarer:

hans sa...

Är det därför KD ska förbjuda folk att röka på kafferaster?

Snacka om att kasta sten i glashus.

Anonym sa...

"... Claes är politiker för att han vill bestämma över hur människor ska utforma sina liv. Jag är politiker/politiskt aktiv för att jag vill att människor själva ska få bestämma över hur de vill utforma sina liv..."

Samma skillnad tycks råda i dagens USA mellan demokraterna, som faktiskt verkar vilja ha makt, kontroll och bestämma över folks liv. Politiken verkar handla om att skaffa sig makt. Genom att dominera fackföreningar, utbildningsväsendet, offentlig sektor, allsköns social verksamhet genom på sista tid bevisat korrupta organisationer som Acorn osv. Det handlar om makt, på klassiskt socialistiska manér.

Republikanerna däremot, verkar trots sin konservativa grundhållning, vara liberala/toleranta nog att nöja sig med att skapa goda livsvillkor för aktiva människor.
Resten är blott frihet för människor att själva forma sina liv.

Efter sinne och behag.

Mvh

MartinE sa...

"Republikanerna däremot, verkar trots sin konservativa grundhållning, vara liberala/toleranta nog att nöja sig med att skapa goda livsvillkor för aktiva människor.
Resten är blott frihet för människor att själva forma sina liv."

Väl sagt Tvilling... vem du nu är =)

Och Hans... Ja, KD har en del att jobba på när det gäller klåfingrigheten, men den nya inriktningen är den rätta.

Anonym sa...

"...
Väl sagt Tvilling... vem du nu är =) ..."

Jag är blott en stillsam Tvilling, boendes en bit norrut... Som person tenderar jag att vara undrande, grunnande, inte sällan förvånad över allt det brus och larm som vår värld innehåller...

Jag är dessutom förvånad över att det som ofta visat sig fungera väl i det förgångna, så ofta förkastas idag. Det traditionella tycks ha mist sin tyngd, och som en konsekvens tenderar vi numera att flyta omkring i ett samhälle med allt mindre av struktur, normer, sunda riktlinjer och gammal hederlig moral.

En sådan besynnerlig figur är jag.

:)