tisdag 8 december 2009

Cyniskt utnyttjande av människors oro

Om det är något som Socialdemokraterna i Sverige gärna gör, så är det att på olika sätt försöka framställa alliansens politik som ondsint och driven av en illvillig, icke uttalad agenda. De-sänker-skatten-för-att-sparka-på-dem-som-ligger och den typen av argument.

Aldrig har det väl dock varit så tydligt som nu att det är precis det som driver Socialdemokraterna framåt. Den senaste veckans sjukförsäkringsdebatt är ett tydligt exempel på ett cyniskt utnyttjande av människors oro för att vinna politiska poäng.

För om man som Gudmundson på SvD gjort, nämligen granskat vad de verkligen skriver om hur sjukförsäkringen ska utformas, ja då framgår det ju med all tydlighet att de egentligen vill ungefär samma sak som alliansen... men skruvar upp tonläget för att framstå som allt det godas försvarare. Även LO la för ett par år sedan fram förslag som i allt väsentligt stämmer överens med alliansens införda rehabiliteringskedja, men det vill man så klart inte kännas vid i dag.

Maken till cynism får man leta efter. Men visst, vi genomför faktiskt det som vi gick till val på, något som socialdemokraterna aldrig har gjort... så jag förstår att många är chockade. Man borde dock kunna kräva mer av den politiska debatten ifråga.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Så talar en "kristen".
.PSYKVÅRD OCH TERROR

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

"... Maken till cynism får man leta efter. Men visst, vi genomför faktiskt det som vi gick till val på, något som socialdemokraterna aldrig har gjort... så jag förstår att många är chockade. Man borde dock kunna kräva mer av den politiska debatten ifråga."

Det handlar förvisso om cynism från vänstertrions sida, och det rör sig om påtagligt omoraliska debattmetoder. Detta kan vi gråta över, och rent allmänt har jag många gånger varit mycket betänksam över den brist på moral som den verksamhet vi kallar politik uppvisar. Därutöver känns det angeläget att framhålla, att det även finns många exempel på borgerliga politiker som genom åren agerat moraliskt klandervärt.
Tyvärr.

Om vi försöker lyfta blicken en smula framåt, kan vi ju ponera huruvida den kommande valrörelsen blir lika moraliskt lågstående som vanligt.
Eller ännu värre.
Jag hoppas naturligtvis att en (riktigt) omoralisk valrörelse kan undvikas, men är djupt skeptiskt till att så verkligen sker.

I sammanhanget önskar jag att åtminstone något parti kunde hålla en moralisk-etisk fana högt valrörelsen igenom. Tänk vad trevligt det vore. Att exempelvis få uppleva att kristdemokraterna kunde köra en kampanj där partiet enbart gick in för sakargumentation; att rättvist beskriva vad andra partier vill, att behärskat ange vad kd ser som bristerna i deras politik, och att slutligen berätta vad kd själva vill göra på ett sansat vis.

Hur fullkomligt ljuvligt vore inte det..?

Till de som sakta och klentroget skakat på huvudet under läsningen av detta inlägg, förvånade över att det ännu i nådens år 2009 finns så godtrogna individer som undertecknad, får jag väl stilla be om ursäkt för den påtagligt uppbyggliga och naiva ton som framskymtar i detta inlägg..!

Därtill kan jag nämna att jag nog vet vilken blyg viol jag är, och vidare chocka genom att deklarera att jag hellre är naiv än cynisk i det att jag vill tro på en framtida mer moraliskt högstående värld.

Mvh,
En medkännande konservativ tvilling