onsdag 1 september 2010

RUT eller butler?

I går fick jag en insändare publicerad i Nynäshamns Posten. Jag lägger upp den här också eftersom NHP inte lägger ut några insändare på nätet.

Socialdemokraterna har tillsammans med LO under lång tid arbetat hårt för att de som står längst från arbetsmarknaden aldrig ska få möjlighet att komma in. Skatteregler, omstrukturering och lönepolitik har effektivt raderat bort de arbeten som i andra civiliserade länder fungerar som dörröppnare in på arbetsmarknaden.

Nu när regeringen tack vara RUT-avdraget äntligen har lyckats återskapa en tjänstesektor i Sverige så hotas den emellertid av en rödgrön valseger i september. Socialdemokraterna och deras kumpaner vill ta bort RUT-avdraget och därmed rasera allt som flitiga företagare har byggt upp under de senaste åren.

Om RUT-avdraget försvinner uppger företagarna att de sannolikt kommer att minska både sin omsättning och personal med ca 50 procent. Det innebär i praktiken närmare 5 500 personer i hela Sverige. För länets del skulle det uppskattningsvis handla om närmare 1700 personer.

Har vi verkligen råd att se en hel sektor av arbetsmarknaden gå i stöpet bara för att de rödgröna anser att jobben det handlar om inte är fina nog?


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

"... Har vi verkligen råd att se en hel sektor av arbetsmarknaden gå i stöpet bara för att de rödgröna anser att jobben det handlar om inte är fina nog?"

Nej, det har vi självfallet inte. Inte alls. Detta svar på din fråga är naturlig.

Tyvärr verkar det vara lika naturligt för vänstermänniskor att motsätta sig allt som a) minskar den offentliga sektorn, och som b) gör att vänstern påminner sig det gamla ståndssamhället.

Att sedan de som utför professionella tjänster i hemmet slipper gå arbetslösa, blir a-kasseberättigade, och får högre pension jämfört med att gå arbetslös, struntar vänsterdebattörerna i.
Här gäller nämligen ädla, närmast heliga värden. Inga får under några omständigheter utföra sysslor i hemmet så länge det ej handlar om hjälp åt en äldre och/eller sjuk människa. Dylikt innebär nämligen att det vidriga s k klassamhället är tillbaka.

Som en vass fråga i sammanhanget, för att visa hur orimligt det är att ha ett system som RUT, ställer inte sällan vänstermänniskor frågan: Via RUT blir det billigare att anställa folk som kommer och städar i ens hem, men vem ska städa åt dem som städar?

I och med att denna fråga är ställd, ska RUT vara överbevisad som en dålig, ytterst klassmässigt orättvis, reform en gång för alla.

Tja. Antingen har de verksamma inom RUT råd att anställa folk just via RUT-avdraget, eller också får de städa själva.
Såsom folk med städjobb alltid fått göra.
Är detta idealiskt? Nej, men det har heller ingen påstått.

Genom RUT-avdraget åstadkoms dock att folk kommer in på arbetsmarknaden, får en i allt väsentligt ekonomiskt tryggare livssituation, bygger upp allt fler professionella förmågor, och kan i slutändan ex bli entreprenör inom hemtjänst-sektorn efter några år.

Allt detta ska dock förhindras av olika nobla orsaker. Åtminstone om vänstern får bestämma.

Dessutom kan grundfärgen i denna bild gå från mörkgrått till svart, genom att påminna sig att vänstermänniskor knappast brukar ändra sig.

Det finns bara ett sätt att blockera ut dessa ålderdomliga, destruktiva, vänstervärderingar: att vinna valen. ;)

Mvh