torsdag 24 januari 2008

Äktenskapet som folkhälsofråga

I dagens Dagen skriver Alf B Svensson om vikten av fungerande äktenskap. Han lyfter fram tydliga argument för att personer i stabila parförhållanden både mår bättre och är lyckligare. Viktigar synpunkter som sällan hörs i debatten. Han skriver:

Socialstyrelsen uppmanar oss äta mer frukt och grönsaker, röka mindre och röra på oss mer. Men folkhälsa handlar inte bara om rökning, kost och motion. Det handlar minst lika mycket om fungerande familjer. Därför bör Socialstyrelsen i en informationskampanj tydligt framhålla hur bra det är för vår hälsa och livskvalite med stabila äktenskap. I våra hälsopolitiska program både på nationell och kommunal nivå bör vi sätta upp ett nytt mål - att stödja parförhållanden och förebygga separationer i synnerhet i barnfamiljer.

Att det är socialstyrelsen som ska informera om fördelarna med äktenskapet ställer jag dock mig skeptisk till. Av samma anledningar som att de inte ska uppmana oss till andra saker (läs: motionera, äta grönsaker etc.) ska de inte heller gå ut och sjunga äktenskapets lov. Det är, som i alla andra sammanhang, vi som ska göra det. Vi som tror på äktenskapet och dess fördelar för både samhälle och individ måste också bli duktigare på att göra våra röster hörda.

Sluta upp med att alltid ropa på att staten ska lösa våra problem. Det är vi, genom att agera i civilsamhället, som kan göra skillnad. Staten ska skydda oss från våld genom våldsmonopol, samt från godtycke genom rättssäkerhet. Mycket mer än så behövs inte. Resten klarar vi av att göra själva.

Inga kommentarer: