tisdag 20 oktober 2009

Ohly kastar sten i glashus

Utan att föringa det faktum att Sverigedemokraterna är rasister (vilket de är) så kan jag bara konstatera att Lars Ohly faller på eget grepp i Aftonbladet i dag. För om Jimmie Åkesson är:

rasistisk, i den meningen att han klumpar i hop människor, generaliserar och påstår att de har vissa dolda agendor - Lars Ohly

Ja, då är ju Lars Ohly själv rasist. Fast i hans fall så handlar det om att klumpa ihop och generalisera kring "borgare", alternativt "kapitalister".

Jag trodde att alla generaliseringar, och utpekande av "de andra" som farliga var av ondo. Det är i alla fall vad jag anser. Lars Ohly kanske är av en annan ståndpunkt? Det kanske är därför rasister och vänsterextremister inte har något emot att stå sida vid sida när det handlar om deras gemensamma fiende Israel? Så länge som "de andra" är några som man själv inte gillar... ja då är det tydligen helt ok att generalisera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En allmän kommentar om den trots allt välmenande socialisten - och måhända rentav (smyg)kommunisten Lars Ohly - följer nedan.

Trots att jag inte befinner mig lika långt vänster ut politiskt som Ohly, har jag respekt för hans ideologiska hållning. Det enda jag egentligen tycker är synd i sammanhanget, är att han s.a.s. inte fick fortsätta att kalla sig kommunist som han offentligt gjorde för några år sedan. Alla från partikamrater till högern kastade sig över honom. Vänsterpartier kunde naturligtvis ha kickat ut honom, men i övrigt tycker jag att folk kan lämna hans ideologiska preferenser i fred. Däremot får naturligtvis hans meningsmotståndare ha hur hårda sakdebatter om konsekvenserna av hans ideologi, preferenser och policies. Däri ligger ju politikens kärna som jag ser det; folk av olika mening möts i en öppen debatt rörande olika frågor, och därefter väljer väljarna sin kandidat. Det blir däremot lite knepigt om vi ska börja säga att någon inte får lägga sig till vänster-, i mitten- eller till höger i politiken, ty då har vi åsiktsförtryck och lever närmast i en fascistisk samhällsmodell.

Ursäkta det allvarliga tonläget!

När det sedan handlar om Sverige i stort, upplever jag det för övrigt som ett tämligen vidrigt inskränkt land rent politiskt-ideologiskt. Här ska varenda kotte lägga sig i någon main stream fåra, inte för långt till vänster, inte för långt till höger.
Aja, baja!

Lite försiktigt undrar jag vem som egentligen tjänar på detta inskränkta debattklimat..?

Folkpartiet, perhaps... men då bord ju i så fall partiet vara större. Kanske är det som vanligt de två stora partierna som är vinnare, eftersom dessa alltjämt förblir stora.

Det finns en del att fundera på i landet där det varken går att säga att vi är kommunister, konservativa eller libertarianer.
Blott socialister, eller vänsterliberaler.

Så tycks det vara.

Mvh,

En lite småtrött tvilling

Anonym sa...

KLOCKRENT ! :) Ohlys definition gör honom själv till det, men sen är inte Ohly den klokaste mannen i regeringsbyggnaden hellre.

Unknown sa...

Tvilling: Folk får gärna tillskriva sig vilken ism som helst, så länge de inte utmålar "de andra" som några med dolda intentioner, dold agenda etc. Så länge människor argumenterar för sin sak så får de gärna hysa vilka åsikter de vill (så länge jag inte behöver hålla med =). Med saklig debatt kan man avslöja mången troll =)

Anonym sa...

Martin m fl;

"Tvilling: Folk får gärna tillskriva sig vilken ism som helst, så länge de inte utmålar 'de andra' som några med dolda intentioner, dold agenda etc..."

Ja, självklart. Jag skrev mest det jag skrev för att jag länge varit i affekt ang att det sällan eller aldrig - bland folk i stort, som det tycks - går att avsöja någon av följande två ideologiska preferenser: kommunist resp konservativ.
Denna ideologiska intolerans kommer jag ofta att tänka på detta när jag ser Lars Ohly, eftersom han löpte gatlopp i alla slags medier när han för ett antal år sedan sa att han var kommunist.
När detta är sagt, går det även att tillägga att frågor beträffande detta inte riktigt var det som skulle avhandlas här, och jag borde bättre ha hållit mig till ämnet.
Sorry!

"... Så länge människor argumenterar för sin sak så får de gärna hysa vilka åsikter de vill (så länge jag inte behöver hålla med =)..."

Med den typen av redigt tänkande såväl som utsökt storsinthet, kommer du sannerligen att gå långt, bäste Martin. Mycket långt.! :)

"... Med saklig debatt kan man avslöja mången troll =)"

Åtminstone om man är något så när driven som debattör... ;)

I stort vill jag naturligtvis ha ett samhälle med stor tolerans, och...

… många storsinta debattörer!

Mvh,

En stillsam tvilling