torsdag 22 oktober 2009

Vigselrätt och (förändrat) äktenskap

Så var det gjort. Kyrkomötet har beslutat att de hädanefter ska viga samkönade par och att denna förening ska benämnas äktenskap. Ett rimligare förfaringssätt hade varit att frånsäga sig vigselrätten samt hållit fast vid det som är kyrkans tradition, istället för att följa i politikens ledband.

Jag förstår den oro som vissa av biskoparna känner då beslutet är allt för hastigt genomfört. Svenska kyrkan kommer nu i princip att stå ensamma i världen som kyrka med ett förändrat äktenskapsbegrepp. Vad det kommer innebära för det eukemeniska samarbetet över landsgränserna är högst oklart. Så vitt jag vet har man inte heller beslutat hur de präster som inte väljer att viga samkönade par ska behandlas.

Jag tror dock inte att vi har hört det sista från den opinionsbildade grupp som så envetet lobbat för att få igenom det här beslutet.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Det är över 50 år sedan Svenska Kyrkan accepterade kvinnliga präster och 40% av prästerna i Svenska Kyrkan är idag kvinnor, och det har ingen som helst betydelse för de stollar som inte kan acceptera demokrati.

Anonym sa...

De präster som inte vill viga samkönade par har rätt att avstå, så har man hela tiden resonerat inom Sv Ky att det ska vara. Den s.k. väjningsrätten gäller även t.ex. ifråga om att viga par den ena eller båda parter varit gifta tidigare.

Anonym sa...

Jag noterar att centern var duktigt homovänligt i omröstningen.

Lite stillsamt går det ju att undra var det gamla, smått socialkonservativa centerpartiet tog vägen?

Nyliberalism, stureplanscentern, hbt-frågor, Maud Olofsson...

Undrar just vad Torbjörn Fälldin tänker om allt detta?

Mvh,

En undrande tvilling