torsdag 12 augusti 2010

LO hjärta SSU

Att SSU kampanjar för Socialdemokraterna är ju inte så konstigt. Att deras reklamfilm från i våras nu även har LO som avsändare känns kanske inte lika självklart. Nu är det dock så, vilket jag faktiskt inte kände till tidgare, att SSU formellt även är LO:s ungdomsförbund. Alltså inte bara Socialdemokraternas. Detta står att läsa om i SSU:s organisatoriska handlingsprogram.

Jag undrar om de ca 50 procent av LO:s medlemmar som inte röstar på något av vänsterpartierna tycker att det känns bra att ha SSU som kamporganisation?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Orsaken till att SSU formellt är LO:s ungdomsförbund, är nog historisk. Det vill säga, på den tiden folk började jobba vid mycket yngre år jmf med idag, lär det ha varit tämligen lockande för SAP att söka suga in dem direkt till rörelsen.

Ungdomarna som började knega inom olika yrken ansågs förmodligen för unga för att gå med i "stora LO", och alla dessa ungdomar var inte politiskt aktiva. Vad göra?

Tja. SAP/LO kunde ju alltid söka tillse att SSU var maximalt inkluderande, och tog emot såväl ungdomar som gjorde ett aktivt val om SSU-medlemskap, såväl som andra unga som på sina arbetsplatser måhända utsattes för olika charmoffensiver i syfte att få med även dem i SSU.

Här är mitt antagande att det näppeligen förelåg några moraliska betänkligheter hos SSU ang dessa aktioner, i och med att ungdomarna började jobba på en arbetsplats där något LO-förbund var organiserat, och i alla fall skulle tvångsanslutas till LO/SAP med tiden.

Ni får alla ursäkta mitt smått konspiratoriska tonläge!

:-D