torsdag 15 november 2012

Huliganer i kostym

Gårdagens och dagens nyhetsrapportering kring Sverigedemokraterna (SD) har lämnat partiet med byxorna nere. Den fasad som Jimmie Åkesson har försökt putsa upp har solkats ner av smogen från rasistiska och kvinnoförnedrande påhopp, våldsamheter och järnrör. Och detta på grund av tre personer som får sägas tillhöra den absoluta partitoppen inom SD.

Åkessons nyligen aviserade nolltolerans mot rasism inom partiet ledde i går till att han var tvungen att avpollettera Erik Almqvist från hans tyngsta uppdrag i partiet. Vad som händer med Kent Ekeroth återstår att se. Han har nu tagit time out men Åkesson bör rimligen inse vilken belastning det är att ha en rättspolitisk talesperson som beväpnar sig med järnrör i fyllan på stan.

Hur det här kommer påverka partiets opinionsmässiga framgångar återstår att se. De som nyligen har lockats till SD med känslan att partiet nog börjar bli ett parti bland andra försvinner säkert någon annanstans. Kärnväljarna bryr sig troligtvis inte nämnvärt om Almqvist med fleras beteende eftersom de i stor utsträckning håller med om de åsikter som partitopparna ger uttryck för i filmerna.

Det enda som främlingsfientliga och populistiska partiers framgångar i olika länder har gemensamt är nämligen att deras väljare håller med om deras politiska budskap. Arbetslöshet, utanförskap och ekonomiska kriser förklarar delvis framgångarna i vissa länder. Åsiktsgemenskap mellan väljare och parti är den enda faktor som är återkommande i alla länder, hur tragiskt det än må låta. Väljarna är således inte lurade. De anser att invandringen är den allra viktigaste frågan och röstar därefter (det är därför upp till oss som inte håller med SD och deras väljare att presentera ett alternativ).

Vilket leder in oss på Henrik Arnstads debattartikel i Dagens DN. Han konstaterar att Sverigedemokraterna är och bör betraktas som ett fascistiskt parti. Och det ligger onekligen något i det. Sverigedemokraternas politik stämmer i stora drag överens med det som Arnstad kallar den nya fascismen. Almqvist med fleras beteende gör dock att den inte känns särskilt ny. Snarare allt för välbekant och unken.

Helt osökt kommer jag att tänka på Charta 77:s gamla hit.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8pZJRrNyNiI[/youtube]

3 kommentarer:

Bo Grahn sa...

Fina människor i skjorta och kavaj.
Du är en sån god människa.
Lägg dig i kopiatorn och sprid dig
sen via fax till landets alla hörn.
Amen.

Theaförklararvärlden sa...

Förhoppningsvis kan detta få vissa av SDs väljare att inse vad det är för parti de faktiskt stöder. SD är inte, har aldrig varit och kommer inte att bli ett normalt politiskt parti. Jag vägrar tro att runt 10% av Svenskarna tycker att den här typen av åsikter är okej och rätt. Jag har lite mera tilltro till mina medmänniskor. Hoppas jag inte behöver bli besviken.

Förresten Bo Grahn, tycker du att din kommentar känns som ett relevant och konstruktivt inlägg till debatten?

Alex sa...

Helt klart oacceptabelt uppförande, dock tycker jag det borde riktas lite kritik mot Moderaterna också som har en man som vill förbjuda att killar och tjejer umgås ensamma innan de gifter sig i ett parti. En man som tycker en pedofil är den bästa människan som levt på vår jord... läs mer här: http://magicalmoments.spotlife.se/2012/11/15/abdirizak-waberi-naste-man-att-avga