fredag 1 juni 2012

Diskriminering eller stelbent arbetsmarknad

I Sverige är arbetslösheten bland utrikes födda högre än bland inrikes födda, något som statsminister Fredrik Reinfeldt har fått löpa gatlopp för att ha påpekat.

Jag vill därför tipsa om en mycket bra text av Peter Santesson där han visar att förklaringen inte först och främst står att finna i en systematisk diskriminering på den svenska arbetsmarknaden (något som statsministerns belackare gärna hävdar) utan i arbetsmarknadens funktionssätt. Något även Borås Tidning skriver om på ledarplats.

Jag förnekar inte att det finns diskriminering i det svenska samhället. Det vore både naivt och världsfrånvänt. Men att det skulle vara den främsta förklaringen till den höga arbetslösheten bland utrikes födda är helt enkelt orimligt.

Utan rätt analys kan vi aldrig komma till rätta med de problem som svensk arbetsmarknad tampas med. Det betyder att även vänstern måste börja fundera på om det inte finns något i systemet som gör att människor hamnar utanför. Först då kan vi börja agera konstruktivt för att sänka trösklar och avlägsna hinder in på den svenska arbetsmarknaden.

1 kommentar:

bengan sa...

När de sk utrikesfödda (en så korkad benämning måste emanera från kopplet socialkärringar på arbetsmarknads/utbildningsdepartementen) talar begriplig svenska blir de en viktig resurs på arbetsmarknaden. Utbildngar har de flesta med sig vid ankomsten.