onsdag 17 februari 2010

Att känna sin historia

Ibland kan man lita på Jan Björklund. Det är inte ofta, men det händer. I fallet med Skolverkets nya förslag på förändringar inom ämnena historia och religion så verkar det dock som att Utbildningsministern har alla rätt.

Att kristendom även framgent ska ha en särställning inom religionsundervisningen i svenska skolor torde vara en självklarhet. Att Skolverket inte verkar anse det är beklämmande. Vår kultur och vår moraluppfattning (bland annat) är av förklariga skäl starkt påverkade av kristendom och kristen tradition. Det är inte konstigare än att Indien är starkt påverkad av hinduism och hindusik tradition. Det säger ingenting om att den ena skulle vara bättre än den andra. Det är dock av yttersta vikt att faktiskt känna till varför vi är som vi är och varför vi tycker som vi gör.

Detsamma gäller med historieundervisningen. Om man inte läser om medeltiden och framväxten av det feodalasystemet, hur ska man då förstå franska revulotionen? Om man inte läser om utvecklingen av det monetära systemet, hur ska man då kunna förstå den industiella revulotionen?

Förhoppningsvis så kan Jan Björklund förändra Skolverket förslag, till det bättre. Det känns i alla fall hoppfullt.

(Lyssna på debatt mellan Jan Björlund och Lars Ohly.)

2 kommentarer:

Emelie sa...

Det går ju inte ungdå diskussioner hur vissa händelser har påverkat oss. Berättar man om kristendomens utspridning till Sverige tror jag det är omöjligt att inte berätta hur det påverkar oss än idag.

Anonym sa...

I Sverige verkar inte speciellt många vara överdrivet intresserade av historia, religion, religionshistoria, samhällsfrågor, ideologi... ibland undrar jag stillsamt vad svenskar är intresserade av egentligen..?

Mobiltelefoner..?

Det hela känns förfärande.

Mvh,
En stillsam tvilling