tisdag 9 februari 2010

Fattig eller rik?

Jag fortsätter den senaste veckans tema med inlägg om skatter och ekonomi. I går skrev nämligen Robert Gidehag (et.al.) från Skattebetalarnas förening på DN debatt om det ihoptryckta löneläget och den ojämna förmögenhetsfördelningen i Sverige. Artikel visar med all tydlighet att det är näst intill omöjligt att bygga upp en förmögenhet genom lönearbete i Sverige. Det räcker till exempel att tjäna 27 000 kronor netto för att landa i den högsta inkomstdecilen i den här landet... 27 000! Det är ett skämt. Och som jag ser det så är det inte ett problem att några ändå har lyckats bygga upp förmögenheter genom arbete, arv eller fastighetsförsäljningar. Problemet är ju att fler inte lyckas göra det.

Och vad är då orsaken till problemet? Rimligtvis att en allt för stor del av de flesta människors inkomster går till skatt. Samt att vi antagligen har en orimligt hög andel lönearbetare i förhållande till företagare.

Så sänk skatterna, gärna så att de med lägst inkomster gynnas mer, och öppna upp arbetsmarknaden för fler egenföretagare. Och nej Malin Siwe, momsen är inte fel skatt att sänka. Det är en väldigt bra skatt att sänka eftersom det direkt påverkar människors möjligheter till att till exempel köpa tjänster som de annars inte hade haft råd med.

Inga kommentarer: