fredag 26 februari 2010

USA behöver inte Obamas vårdreform

Det verkar som att det går sådär för Obama och hans vårdreform, och tur är väl det. Precis som Hans Bergström visade i DN för en tid sedan så behöver USA knappast Obamas förslag till vårdreform, utan helt andra förändringar. Till exempel så behöver advokatväldet brytas, samt den hårda kopplingen till anställning då det skapar inlåsningseffekter.

Till min stora förvåning så hade faktiskt DN i gårdagens pappersversion en artikel där de intervjuade ännu en svensk som var kritisk till Obamas planer, nämligen Claes G. Ryn. Roligt att se att DN faktiskt valde att uppmärksamma en av Sveriges främsta statsvetare på nyhetsplats. Den som vill veta mer om Claes kan läsa här och här. Den ena artikeln handlar just om vårdreformen och den påverkan som Ted Kennedys dödsfall fått på processen.

För den som missat det så dog senatorn Ted Kennedy för en tid sedan och därmed försvann demokraternas majoritet i senaten. Särskilt komplicerat blev det för demokraterna när invånarna i Massachusetts valde en republikan till ny senator. En tydligt markering mot Obamas planer om du frågar mig. Förhoppningsvis så dör förslaget helt och hållet snart...

2 kommentarer:

Anonym sa...

En kort kommentar rörande Obamas och demokraternas försök att köra ned en ny, högst obegriplig sjukvårdsreform i halsen på en motsträvig amerikansk befolkning, är att om det misslyckas lär USA gå i konkurs.

Om försöket misslyckas, lär det bli ett blodbad i året fyllnadsval till den amerikanska kongressen.

Mot bakgrund av detta, vore det måhända en god idé att skrota nuvarande förslag - som knappt någon utanför kretsen Obama-Biden-Pelosi-Reid har sett - och tillsammans med republikanerna arbeta fram en ny hälso- och sjukvårdslag baserad på näringslivslösningar.

Det senare tycks dock vara uteslutet för ovan nämnda kvartett, och jag har för länge sedan blivit övertygad om att Barack Obama är en en-periodspresident. För att han ska bli omvald år 2012 krävs nog att ekonomin dramatiskt vänder upp, och att det inte blir några lyckade terrorattentat mot USA.

Mvh,
Thomas

Unknown sa...

"...och jag har för länge sedan blivit övertygad om att Barack Obama är en en-periodspresident."

Låt oss hoppas bäste Tvilling =)