måndag 11 oktober 2010

Sverige + kristendomen = sant

Det faktum att merparten av svensk rättsuppfattning, moraltradition och allmäna känsla för moral och etik bygger på kristen grund verkar vara svårt för många att förstå. Skönt då att ha en utbildningsminister som faktiskt erkänner den roll som kristendomen spelat i svensk historia, och den inverkan den har på våra traditioner.

För oavsett om svenskarna i dagsläget är aktivt troende eller inte, så går det inte att komma ifrån att kristendomen haft och har större påverkan på oss än buddism och hinduism. Det är inte en värdering av världsreligionerna , utan ett konstaterande av gällande läge.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

kristendom har lånat moral och etik mm från andra religioner i området runt medelhavet

Pastorn sa...

Jag undrar vilka genuint kristna traditioner och rättsuppfattningar du talar om? Pingst och långfredag? Julafton? Kreationism? Stympning, tortyr och dödsstraff för diverse tankebrott? Att jag måste döda min nästa om jag avslöjar honom med att arbeta på vilodagen?

Eller är det banaliteter som förbud mot mord och stöld du menar? Isåfall får du jobba hårt för att hitta en religion som inte förbjuder det. Jag tvivlar nämligen på att bibeln har mycket att säga om t ex lagen om offentlig upphandling.

Absolut, kristendomen har haft stor påverkan på svenskarna genom tiderna. Men mindre så nu än förr, och det är ett framsteg.

Unknown sa...

Oavsett om kristendom "lånat" från andra religioner, och oaktat att svenskar i dagsläget inte definierar sig som kristna, så går det fortfarande inte att komma ifrån att vår moraluppfattning och syn på livet och döden och tingens ordning baseras på traditioner och uppfattningar så som kristendomen tolkat dem. Det vore lögn att hävda något annat.

Anonym sa...

Martin m fl;

"... att vår moraluppfattning och syn på livet och döden och tingens ordning baseras på traditioner och uppfattningar så som kristendomen tolkat dem. Det vore lögn att hävda något annat."

Instämmer helhjärtat med föregående skribent.

Mvh

Women Incarcerated sa...

Jag kan sjunka till din nivå, om du tillåter mig, Pastorn; I detta lilla tankeexperiment skriver jag om ditt inlägg och byter jag ut en livsåskådning mot en annan - kristendomen mot socialism - ett försök att på ett sarkastiskt vis understryka den ovetenskaplighet du uppvisar i ditt inlägg.

"Jag undrar vilka genuint socialistiska traditioner du talar om? 1:a maj? Kastrera samer? Bygga gulag? Förfölja och mörda människor i specifika samhällsklasser?

Eller är det banaliteter som förbud mot slaveri? Isåfall får du jobba hårt för att hitta en livsåskådning som inte delar den uppfattningen. Jag tvivlar nämligen på att Das Kapital har mycket att säga om t ex illegal marknadsföring av World of Warcraft-karaktärer, användare emellan.

Absolut, socialdemokratin har haft stor påverkan på svenskarna genom tiderna. Men mindre så nu än förr, och det är ett framsteg."

Hoppas du märkte att jag generaliserade och hoppade vilt mellan både historiska, och tidsenliga politiska angelägenheter och satt dem under ett och samma paraply. Jag skilde inte på kommunismen och socialdemokratin, precis som du inte skilde på katolicismen och protestantismen. Jag skilde inte på sådant som livsåskådningen som ideologi står för, och hur makthavare historiskt har agerat, ex att bygga arbetsläger i Sovjetunionen - något som inte direkt överensstämmer med kommunismen. Precis som du gjorde när du exemplifierade tortyr och dödsstraff - något som till och med innebär en kraftig motsägelse inom själva kristendomen.

Kristendom är otroligt stort. Det är världens mest framgångsrika förening av både lika-och oliktänkande. Att generalisera 1/3 av jordens befolkning representerat i alla delar av världen som förtjänar mycket högre tankar om dem än du ger dem, tycker jag är lite dålig stil, för att inte säga ovetenskapligt att föra in i en debatt.

Anonym sa...

eliashakansson m fl;

"... Kristendom är otroligt stort. Det är världens mest framgångsrika förening av både lika-och oliktänkande. Att generalisera 1/3 av jordens befolkning representerat i alla delar av världen..."

Jag hoppas kristendomen blir ännu större, ty - med all respekt för mer fromma muslimer - någon fortsatt utbredning av islam vill dock inte jag se. Snarare en tillbakagång.

Mvh