måndag 28 maj 2012

Kungen förändrar för att bevara

För första gången i livet läste jag i kväll om kungafamiljens Gallierafideikommiss. Ett fideikommiss instiftat av prinsessan Josefina av Leuchtenburg, sedermera drottning av Sverige.

Det består, om jag har förstått det rätt, av lösa medel men primärt av en konstsamling som prinsessan fick i present av Napoleon Bonaparte 1813.

Den har sedan instiftandet endast kunnat ärvas av manliga tronarvingar inom kungafamiljen och innehas därmed i dagsläget av Hans Majestät Konungen. Då Sveriges riksdag har förändrat successionsordningen riskerar dock konstsamlingen att skingras med nuvarande regelverk.

För att säkra att den stannar inom den regerande delen av ätten Bernadotte har därför Konungen begärt att få statuterna för fideikommisset ändrade. I stället för att prins Carl Philip ärver (som med stor säkerhet aldrig kommer bli monark) ska även kvinnor (läs: kronprinsessan Victoria) kunna ärva konstskatten.

Genom förändringen stannar fideikommisset inom kungafamiljen och man minimerar risken att samlingen sprids till mer avlägsna delar av familjen (vilket lätt skulle kunna vara fallet på de två generationer av kvinnliga tronföljare som vi har framför oss).

På så sätt förändrar konungen för att bevara, både traditionen och konstskatten, och säkerställer på samma gång den framtida regentens rätt till fideikommisset i fråga.

Frågan vad som kommer hända med Stenhammar kvarstår dock. Det är formellt staten som är ägare men enligt von Kraemers ska en prins av det regerande kungahuset få arrendera godset på livstid.

Jag gissar att det är med den framtidsutsikten som prins Carl Philip har gått på Alnarp. Men det är bara mina spekulationer.

Nyheter: SN24, Exp, DN, SvD.

2 kommentarer:

bengan sa...

Intressant fråga, om konstsamlingen. En annan variant än den som nu tydligen är på gång vore att donera samlingen till Nationalmuséum och därmed göra den tillgänglig för allmännhet och konstvetare.
Carl Philips val av lantmästarlinjen grundas på betydligt enklare grund än von Kraemers förbehåll; intellektuellt grejar CP inget mer avancerat än rättarkursen.

Johan sa...

bengan: Poängen med en fideikommiss är att den inte kan säljas, doneras eller någonting annat än att gå i arv. Detta för att säkerställa att fideikommisset hålls inom familjen. Och samlingen är redan öppen för allmän beskådan då den hänger på de olika slotten, som är öppna för folk att besöka.