fredag 11 maj 2012

KD - ett 80 procentsparti

För ett par dagar sedan skrev Maria Fälth, ordförande för det Kristdemokratiska kvinnorförbundet, en debattartikel i SvD där hon krävde en utökning av antalet "pappamånader" i föräldraförsäkringen.

Det framgick dock i artikeln att partistyrelsen i KD, i sitt arbete med partiets nya föräldrapolitiska programmet, kommit fram till motsatt ståndpunkt. Det vill säga att ta bort de nuvarande pappamånaderna till förmån för familjers eget självbestämmande.

Detta ledde direkt till rubriker om splittring och osämja inom KD. Journalister verkade främst se en konflikt mellan Göran Hägglund och Maria Larsson.

I dag sätter dock Hägglund ner foten i frågan genom en artikel på DN-debatt. Där konstateras att partistyrelsens förslag till dagens partifullmäktige är att de så kallade pappa- och mamma­månaderna ska avskaffas.

Och jag är helt övertygad om att partistyrelsen kommer få igenom sin linje i frågan, utan svårigheter dessutom. Och de kommer då ha det svenska folket med sig i sitt beslut. Enligt den undersökning som KD låtit Novus Opinion göra, och som Hägglund refererar till, vill 84 procent av de tillfrågade att föräldrarna själva ska bestämma över uppdelningen av föräldrapenningen.

Kanske kan det här bli en väckarklocka för KD om vilka frågor de faktiskt borde fokusera på och driva opinion i. I den här frågan är de trots allt ett 80 procentsparti.

6 kommentarer:

Lasse sa...

Helt riktigt, det är DESSA frågor de borde fokusera på. Detta är möjligen det som kan få dem att behålla och få nya röster. I övrigt har de glidit långt från sina kärnvärderingar.
Men i just denna fråga lyser socialismens och kollektivismens mörka ansikte igenom i alla övriga partier. (Möjligen att Sd faktiskt har samma familjetankar som Kd)

De övriga partierna vill in i minsta detalj styra människor och familjer - Usch och fy bubblan för dessa tvångströjor!

Bengt Held sa...

Från artikeln.

Från såväl socialistiskt som liberalt håll ställs regelbundet frågan om vad en familj egentligen är, och om den inte ändå är en ganska begränsande företeelse som stänger in människor i förutbestämda mallar.

Det här framför representanter för kd som envetet varit negativt till varje lag som erkänner samkönade par som familjer. Ett parti som ännu 2012 är emot att samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Som ännu vill avskaffa både möjligheten för homopar att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och att lesbiska kvinnor ska kunna bli inseminerade vid kliniker.. Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn.

Kristdemokraterna vill försämra rättigheter för samkönade par.

Kd anklagar andra partier för att inte respektera att familjer är olika. Fram tills de själva blir för att samkönade och olikkönade par ska ha samma juridiska rättigheter blir den kritiken absurt hycklande. Nu handlar det dock inte bara om redan genomförda reformer som partiet är emot utan även förslaget om en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion.

En utredning föreslog redan 2007 att reglerna bör likställas. Utredningen föreslog även att det alltid ska finnas möjlighet för en spermadonator att bli juridisk förälder om alla parter är ense om det. Alla riksdagspartier, förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, är för en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion. I den borgerliga regeringen är det alltså kd som blockerar att det blir genomfört.

Att som kd inte respektera alla familjer är faktiskt familjefientlig

Bengt Held sa...

Lasse

Jag gissar att du är för att samkönade par ska ha samma rätt att ingå äktenskap, adoptera och bli inseminerade som olikkönade par. Alltså de lagar vi har idag. För du är väl emot statlig styrning om det inte finns fog för det? OM det vore så att forskningen visade att barn i samkönade familjer mår sämre än andra barn vore det givetvis berättigat att "diskriminera" homopar. Men nu kan tydligen ingen konservativ hitta sådan forskning. Annars var vänlig länka till den. Jag har forskning som visar att barn i samkönade par mår lika bra som andra barn och betvivlar ni det skickar jag med glädje länkar till forskningen.

Men om ni konservativa trots forskningen vill att samkönade par inte ska få adoptera eller lesbiska kvinnor bli inseminerade då handlar det för er om politiskt tyckande och varför skulle ert förmynderi vara bättre än när socialister utan forskningsstöd tycker att alla barn bör börja på dagis från 1,5 år ålder. Eller är konservativt förmynderi ok men inte socialistiskt? Hur konsekvent är det? :-)

bengan sa...

KD har redan grottat ner sig i icke-frågor om homofrågor och därigenom tappat fart och styrning. Se verkligheten, satsa på frågor som rör flertalet och när positionen är stärkt, men först då, nyansera och liberalisera. Alternativet är en moralkonservativ gruppering med några procents anslutning, utan politiskt inflytande. En sekt, helt enkelt.

Nicklas Eriksson sa...

KD är ett smyg-konfessionellt parti, dessbättre, och kommer ALDRIG att kunna släppa sin enastående fixering vid andra människors underliv. Det är det som gör dem så genuint illa omtyckta av svenskar som vill ha sina skrev och sängkammarvanor ifred för bibelsvingande "verkligehetens folk" från Uppsala och Jönköping.

Kalle sa...

Tycker ärligt talat att det låter som om fokus och fixering på underlivsfrågor verkar vara minst lika stor bland folk som inte gillar KD... för att uttrycka det milt.