torsdag 8 juli 2010

Social ingenjörskonst i kvadrat

Det ska till en rätt rejäl dos av social ingenjörskonst för att oppositionens mål, som de är framställda på DN-debatt i dag, någonsin ska kunna bli verklighet. Det skulle bland annat krävas att män och kvinnor inte längre själva ska få välja vad de vill arbeta med, samt att deras löner ska bli föremål för omfattande statlig styrning.

Politiken som skulle krävas skulle också slå sönder arbetslinjen varpå klyftorna mellan rik och fattig definitiv skulle öka. Jag har nämligen svårt att tro att oppositionens önskan om att göra klyftorna mindre mellan de som arbetar och de som inte gör det, skulle kunna leda till något annat än högre skatter för dem som arbetar, och högre bidrag till dem som inte gör det. Och vips... så försvann drivkrafterna till arbete.

Och angående "pensionärsskatten" så hade det väl varit på sin plats om oppositionen hade oroat sig för pensionärernas höga skattetryck under sina senaste 12 år vid makten. Och inte komma nu när Alliansregeringen redan har sänkt den två gånger. Något som Göran Persson aldrig gjorde. Även i den här frågan så är sannolikheten stor att "klyftan" kommer att minskas genom att löntagarna får högre skatter, snarare än att pensionärerna får lägre.

Det blir bara mer och mer tydlig att oppositionen inte har något verklighetsförankring i den politik man vill föra. Fagra ord och sådant som på kort sikt känns bra i hjärtat går före långsiktighet och verklighetstrogna ekonomiska analyser. Eller som Mona Sahlin-imitatören på Allsång på Skansen uttryckte det:

"Vi satsar på sånt som jämnar ut sig i längden".

Andra bloggare: Kent Persson, Tokmoderaten, Nonicoclolasos.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anna Blixt sa...

Istället för att vi har det OLIKA BRA ska alla ha det LIKA DÅLIGT.

Sossar i ett nötskal.

Unknown sa...

"Istället för att vi har det OLIKA BRA ska alla ha det LIKA DÅLIGT.

Sossar i ett nötskal."

Precis! "Fattigdomen fördrages med jämnmod då den delas av alla" som Ernst Wigforss skrev =)