tisdag 26 juli 2011

Galenskap kan inte regleras bort

Så var det dags. I efterspelet efter tragedin i Oslo i fredags så kommer nu diverse krav på lagändringar. Vapenlagarna står så klart i fokus hos vissa men även reglerna för inköp av till exempel konstgödsel behöver tydligen ses över.

Tron på att man kan reglera bort galenskap är således fortfarande stark. I mina ögon är det dock en tämligen fruktlös kamp. Precis som DN skriver så utförs merparten av alla brott som involverar vapen av personer som använder olagliga vapen.

Att även lagliga vapen kan användas i brottsligt syfte är således inte ett argument för inskränkningar i vapenlagen (däremot kan säkert reglerna om att till exempel socialtjänst och läkare är skyldiga att anmäla om någon bedöms som olämplig som vapeninnehavare följas bättre).

Att försvåra för bönder som behöver konstgödsel för sin verksamhet känns också som ett sätt att effektivt sila mygg och svälja kameler. Det kan knappast vara värt att försvåra vardagen för tusentals yrkesmänniskor bara för att någon, eventuellt någon gång, får för sig att bygga en bomb.

För precis som i fallet med lagliga och olagliga vapen så kommer den som vill ha tag i konstgödsel lyckas med det, oavsett om det är lagligt eller ej. Det går inte att förbereda ett samhälle på minsta lilla eventualitet.

Det bästa vi kan göra är i stället att fortsätta att försvara det öppna samhället. Att åsiktmässigt (via öppen debatt) vinna över dem som vill skada oss är mer effektivt än att försöka reglera alla delar av samhället. Slår vi in på den vägen så har de som vill skapa rädsla redan vunnit.

Uppdatering 2011-07-27

Frågan om den svenska vapenlagstiftningen debatterades på Godmorron Sverige i morse. Titta gärna nedan. Jag tycker inte att Erik Helmerson argumenterar särskilt övertygande. Det gör däremot Erik Lakomaa.NT, SR1, Exp, DN, SvD, AB, SR2, SY.
HE, GP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

5 kommentarer:

Hans sa...

Det där med konstgödslet var ju ett kraftigt argument för ekologisk odling. Dags att tipsa miljöpartisterna?

MartinE sa...

I senaste numret av Neo har Mattias Svensson ett par exempel på oväntade slutsatser från miljöpartister, just med hänvisning till miljöargument (till exempel att arenan i Malmö bör få utskänkningstillstånd efts. besökare då inte tar bilen dit) så vi ska nog inte bli förvånade om krav på regleringar kommer från det hållet =).

Johan Dalén sa...

Guns don't kill people, people kill people...visst, men nog underlättar vapen! Det kommer alltid finnas galningar men tragedier som detta sker inte om gärningsmannen bara har tillgång till kniv och basebollträ. Finns inga skäl i jaktsammanhang att ha halvautomatiska vapen, det är bara larv, håller själv på med jakt. Inse hur kraftfulla verktyg det handlar om och se till att tillgången på vapen och ammunition hålls till ett minimum i samhället. Sådana restriktioner står på intet sätt i motsats till en fri och öppen debatt!

MartinE sa...

Sverige har redan vad som i princip är världens hårdaste lagstiftning kring vapen. Att lägga på ytterligare restriktioner i tron att det hindrar terrorister från att skaffa vapen på annat håll är både naivt och dumt.

Anonym sa...

En annan intressant artikel i sammanhanget är http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/nolltoleransen-skapade-ett-krig

Man hoppas att censurivrarna läser detta...