lördag 23 juli 2011

Skuldbelägg gärningsmannen, ingen annan

Det känns nästan fånigt att skriva något nu. Vansinnet som jag just har vaknat upp till går inte att beskriva med ord. Det är en attack mot det öppna samhället och det är en attack mot den norska demokratin.

Men den person som genomförde bombningen och skjutningarna sitter redan häktad och kommer med största sannolikhet att dömas till Norges längsta fängelsestraff. Välförtjänt kan tilläggas.

Viktigt i dag dock är att, precis som efter Stockholmsbomben i vintras, inte söka efter kollektiv att skuldbelägga (jag skrev om det här och här). Vansinniga gärningsmän, oavsett schattering, politisk åskådning eller religion, är ansvariga för sina handlingar. Inga kollektiv kan hållas ansvariga.

I dag är det Anders Behring Breivik som ska stå till svars.

I dag finns mina tankar hos brödrafolket i väst.

SR, DN1, DN2, SyD, SvD1, SvD2, Exp1, Exp2, AB.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

8 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Jag vet hur det känns. Tre inlägg och det känns liksom fortfarande futtigt.

Dessvärre tror jag att den hettade diskussionen om den misstänkte i ett ideologiskt sammanhang kan vara nyttig, på ett plan.

Alldeles för länge har man blivit utskälld för 'relativism' och stämplad som vänsterflummare när man antytt att det där med individuell skuld kanske borde tillämpas även på terrorister med arabiskt ursprung.

Lasse i Haninge sa...

Myndighetsåldern är lagstiftad och ingen naturlig företeelse. Att skuldbelägga gärningsmannen OCH INGEN ANNAN är samma sak som att påstå att attackerande hundar är hundarnas eget fel. Ingen får skuldbelägga hundägarna.

Vad jag menar är att ingen, i dagsläget, vet vilken uppväxt den misstänkte gärningsmannen fått. Vi har exempel på sjuka uppväxter. Flickan i Österrike som våldtogs och var inlåst av sin far i över 20 år. Var det någon som förväntade sig att hon skulle bete sig normalt när hon släpptes ut?

Anonym sa...

Lika lite som någon annan terrorist eller laserman befann sig den här gärningsmannen i ett ideologiskt och politiskt vakuum.

Sara sa...

När det handlar om enskilda så kallade muslimska galningar så pratas det sällan om att bara skuldbelägga dem. Nej då ska hela kollktivet skuldbeläggas och straffas.

Unknown sa...

Jag har aldrig hävdat att människor lever i vakuum eller är opåverkade av sin omgivning. En människas åsikter (eller religion eller vad det nu kan vara) kan dock aldrig ursäkta mord, terror eller något annat. Det kan förklara varför någon gjorde som den gjorde. Ansvaret faller likväl på den som utför dådet. Och att jämföra hundar men människor är i mina ögon att helt bortse från det fria valet och människans ansvar för sina handlingar.

Anonym sa...

Martin E - Du verkar bortse från den högerextremisering som sen länge pågått, med etablissemangets goda minne och högersmedjornas påhejande skulle jag vilja säga. Den högerpopulistiskt färgade retoriken återfinns inom etablerade högerpartier, 'tysk högproduktivitet' kontrasteras mot 'lata greker', det är burkautspel som valfråga från "liberalt" håll, Svenskt Näringsliv infiltrerar i Primegate socialdemokrater, kristdemokraterna gör hätska utfall mot 'kulturvänstern' med sin unkna retorik om "Verklighetens folk", hela nätet svämmar över av hån mot "tokfeminism" och "genushysteri" från etablerade och högerunderstödda debattörer. Billström säger ja till utvisning av romer på orätta grunder, vill frånta 'kriminella' medborgarskap, centern hånar all skattefinansierad välfärd med den vulgäraste retorik man kan tänka sig, man har inom de borgerliga partierna inte gjort upp med det bruna arvet, det är tydligt. Den nyliberala ideologin bär nihilistiskt utilitaristiska drag av skrämmande snitt. Se intervju med Hayek - "Leader and master of liberalism". Det var inte Hitler ensam som såg till att han fick makt utan de medhållande kollektiva och kapitalstarka krafter som under lång tid banade väg för hans maktövertagande och skräckvälde.

Unknown sa...

Om det är så din världsbild ser ut, och det är så du tolkar omvärlden, så tror jag att det är lönlöst för oss att försöka föra en diskussion här.

Anonym sa...

För att ta ett av mina nämnda exempel: Att Billström gjort obehagliga uttalanden om romer är och dessutom rekommenderat utvisning av dem på orätta grunder, vilket inte ens var lagligt korrekt är ingen "tolkning av omvärlden" utan fakta, ett faktum som betydligt fler än jag, t ex Rosa Taikon, anser spelar högerpopulistisk hätskhet mot romer i händerna. Jag kan räkna upp liknande verifiering av de övriga delarna också om du vill.
Dessutom tvivlar jag mycket starkt på att du skulle bibehållit din tillbakalutade hållning vore det över 80 konservativa ungdomar som i samfälld attack fallit offer för en politisk terrorists dum-dum-kulor.