tisdag 10 april 2012

Klart att Breivik är tillräknelig

Att någon som planerat ett terrordåd på det metodiska och detaljerade sätt som Anders Breivik gjort inte skulle anses vara tillräknelig är för mig uteslutet. Därför känns det väntat att den omfattande psykologiska undersökning som nu genomförts bedömer Breivik som straffrättsligt tillräknelig.

Villfarelsen att endast sjuka människor kan genomföra hemska dåd riskerar att frånta individer deras ansvar. Jag är därför glad att Breivik med stor sannolikhet kommer att dömas som fullt ansvarig för de mord och terrorhandlingar han begått.

Nyheter: DN, DN, AB, Exp, SvD.

3 kommentarer:

David Hertl sa...

I mina ögon är Breivik för sjuk för att vara frisk och för frisk för att vara sjuk och det är just det som gör att han är så svår att diagnostisera. Det är precis som om ingenting stämmer. I ena stunden värkställer han rationellt helt själv groteska terrorhandlingar, i nästa stund beter han sig som en väluppfostrad svärmorsdröm som påstår att han är en modig tempelriddare.

Thomas sa...

Analysen behöver måhända inte göras så mycket djupare, än att det konstateras, att Breivik kort och gott är en fullfjädrad psykopat..?

En psykopat som förvisso kan frihetsberövas och straffas.

Straffas hårt, till och med.

Nils Karlsson sa...

Det är klart att han är frisk. En sjuk människa skulle aldrig göra som Breivik.
Det är bar friska människor som beter sig så.
Vilken tur att man är sjuk!