lördag 4 juni 2011

Dags för ett riktigt #avstamp

I går fattade så Svenska Missionskyrkan, Metodistkyrkan och Svenska Baptistkyrkan var sitt beslut om att man vill bilda ett nytt trossamfund tillsammans. I dag är det därför dags för det formella bildarmötet. Jag är således på väg till Filadelfiakyrkan i Stockholm.

I dag är jag dock inte ombud utan på bildarmötet representeras varje församling av en person som besitter rösträtt. Immanuelskyrkans ombud/representant är vår ordförande Dan Svanell.

Under diskussionen i SMK i går så stod det klart att de allra flesta är positiva till det nya samfundet men att nästan ingen tror på det föreslagna namnet (Equmeniakyrkan).

Även dopfrågan diskuterades en del då några anser att skrivelserna om dop som grund för medlemskap är för kategoriska. Jag kan dock inte se hur man skulle kunna bli medlem i en församling utan att vara döpt.

Missionskyrkans något ambivalenta hållning kommer därför, troligtvis i alla fall, få stryka något på foten i det nya trossamfundet. Jag gissar dock att den enskilda församlingens ställning även fortsatt kommer att vara så pass självständig att det finns utrymme för egen praxis för dem som vill.

Något som inte alls diskuterades i går var däremot frågan om ledarskapet för den nya kyrkan. Det fanns med på klotterplanket under påverkanstorget i torsdags men inte under debatten i går. Den frågan kommer nog i stället vara större i dag även om förslaget att vänta ett år med att besluta om ledare nog kommer bli det som gäller.

Kanske kommer även namnfrågan att stoppas in i det paketet. Vi får se vad som händer under dagen. Om inget oförutsett händer så kommer vi ha bildat en ny kyrka när dagen är slut.

Uppdatering
Det blev ett nytt samfund.

SMK1, SMK2, KT, Dagen1, Dagen2, Sändaren, Swärd.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag önskar er alla lycka till! Hoppas att ni blir riktigt framgångsrika i att skapa en verkligt kristen kyrka, som i hela sin gärning faktiskt utgår ifrån Bibeln.

Mvh

Unknown sa...

Tack så mycket Thomas!