måndag 12 mars 2012

Ska all vetenskap tillämpas

Jag har skrivit om det tidigare, frågan om huruvida alla vetenskapliga framsteg verkligen ska användas och tillämpas i den utsträckningen som det är möjligt. Även om man inte ska bli dystopisk så har i alla fall jag svårt för att inte ställa mig frågan vad som händer med vårt samhälle om vi bara rusar åstad utan att reflektera över våra handlingar och vad ny teknik kan leda till.

Det som fick mig att tänka på frågan den här gången var gårdagens DN-artikel om spermieselektering. Genom tekniker utvecklade inom djuravel kan nu föräldrar som föredrar att deras tilltänkta barn har ett visst kön betala för att det blir så.

Och det kanske kan tänkas vara jättebra för familjer med ärftliga sjukdomar som bara kan ärvas av ena könet, men vad händer när tekniken börjar tillämpas bara för att? Och var diskuterar vi de frågorna som kommer med en sådan utveckling?

I Kina och Indien föds det redan oproportionerligt många pojkar. Till stor del på grund av könsselektiva aborter. Och det kan tyckas att spermieselektering är ett mindre och mer oproblematisk ingrepp än abort men det är principen jag är ute efter. Vem tar ansvar för vilket samhälle vi får i förlängningen, och var diskuterar vi dessa frågor?

4 kommentarer:

Mårten sa...

Påminner mig om filmen "Gattaca" som rullade på TNT 7 för inte allt för länge sen. Som dystopisk påminnelse fungerar den väl.

martin-edgelius sa...

Precis den film som brukar dyka upp i huvudet när jag läser artiklar av det slag som var i DN i helgen.

JIM sa...

Tycker inte att du ska tänka så mycket Martin, du är inte så duktig på det. Prova göra något med händerna istället.

Lina sa...

Mina tankar .. Ok jag gillar inte abort. Och jag gillar inte tanken att man ska fa valja kon pa sitt barn. Det ar ratt markligt att alla som ar "pro choice" redan ar fodda ..
Bara for att man far valja ar man inte i en utopi.
En del vet inte ens vilket smagodis de ska stoppa i pasen men vet absolut att de vill ha en flicka. Okej ..
Lite odmjukhet skadar ju inte... Kunde ju varit vem som helst av oss som blivit bortvald..
Att valja, och tro sig ha ratten till ngt sadant, i det stora hela, ar helt off..
Jag onskar att moder/faderssinstinkten och tacksamheten over att kunna fa barn helt skulle overvinna fafangan att manipulera efter sin egen personliga preferens. Det ar inte en produkt du ska inforskaffa. Var glad att barnet anda kmr ha dina gener, det ar val ratt coolt bara det? Kolla pa frukten i Indien och Kina av detta skeva beteende. Inte HELT otippat att hela toppen av eko-systemet ar rubbat med sadan skeva rotter att sta pa.

"Vem tar ansvar för vilket samhälle vi får i förlängningen, och var diskuterar vi dessa frågor?"

Inte ar det i forlangningen regeringen iaf. De kan ju bara frisera saker pa ytan nar olyckan redan skett. I basta fall lagstadga nagot i forebyggande syfte.
Men det sker ju inte sa lange manniskor i sina hjartan vill och onskar aga den ratten over livet. Det ar ju karnvarderingen som betyder nagot och som formar vart samhalle. Lagen i sig stoppar ju inget i det langa loppet, folk soker ju bara upp ett annat stalle dar de kan fa sin vilja igenom lagligt (eller olagligt for den delen).
Ta tex att kvinnor inte fick rostratt i Usa forran ett bra tag in pa 1900 talet. Grundvarderingarna att kvinnor ar inkompetenta forandrades och lagen omformades och den kommer nog med allra storsta sakerhet aldrig omprovas. For att nagot ska besta maste det komma den vagen.
Sa lange man ringaktar ett liv och kallar det cellmassa/foster i stallet for att vaga se det med all potential det ar, tror jag man ar blind att ta nagra kloka bestaende beslut som ger ett starkt och rakt samhalle.