lördag 7 januari 2012

Malmö och illegala vapen

Den senaste tidens mycket otäcka händelser i Malmö har inte undgått någon. När man läser alla artiklar känns det nästan som att staden har blivit laglöst land.

Bekanta som bor i Malmö känner sig otrygga och illa till mods av utvecklingen, och några planerar faktiskt att flytta där ifrån. Inte enkom med anledning av det som händer visserligen men beslutet blev betydligt enklare för dem att fatta.

Enligt polisen i Malmö verkar det som att gränserna för vad som är ok beteende, även kriminella emellan, har förflyttats de senaste tio åren. Det som tidigare var näst intill otänkbart (att döda en annan människa) har nu blivit accepterat.

Denna totala brist på moral och empati är som tur är begränsat utspridd, och Malmös invånare visar nu att de som inte accepterar detta förakt för människoliv är betydligt fler är de som inte har några problem med att gå över lik (flera tusen demonstrerade på Gustaf Adolfs torg i går kväll).

Händelser som de som ägt rum den senaste tiden brukar alltid  starta en debatt om tillgången till vapen i det svenska samhället, så även dessa. En stor skillnad mot tidigare debatter är att den här gången så har faktiskt de flesta som deltar i den lyckats fokusera på det som faktiskt är problemet. Det vill säga illegala vapen.

Malmö, och Skåne i övrigt, verkar svämma över av illegala vapen. Trots det bryr sig tullen mer om att leta efter alkohol än efter vapen. En prioritering som i ljuset av det senaste tidens händelser helt klart kan ifrågasättas. Dessutom är det inom det juridiska systemet inte särskilt belastande att inneha illegala vapen, något som aktuella domar visar.

Merparten av alla brott som begås med hjälp av vapen i Sverige begås med illegala vapen. Att det är där som insatserna bär inriktas torde därför vara självklart. Att öka kontrollen vid landets gränser samt öka straffen för innehav och användning av illegala vapen borde vara en bra början.

Att inskränka tillgången eller hanterandet av i övrigt licenspliktiga vapen är dock inte önskvärt. Dels för att Sveriges lagar och regler på området redan är strikta, och dels för att det inte är där problemen ligger.

Förhoppningsvis kan debatten även framgent hålla sig till rätt frågeställning. Det vill säga att försvåra för kriminella, inte för vanligt folk.

Nyheter: SVT, DNDN, DN, DN, DNSvD, SvD, SyD, Exp, Exp, Exp, AB, KvP, SMP, SR, SR.

3 kommentarer:

Bo sa...

Jag tror du är för naiv.
Det handlar om ett större problem som jag av PK skäl ej närmare kan gå in på.

Ulmerkotten sa...

Men det är ett jäkla tjafsande om vapen. Vapen dödar inte en kotte. Eller kanske är det tillgången på ammunition?
Det är den som håller i vapnet och har för avsikt att döda, skada eller skrämma som är problemet.

Man kan förbjuda allt som kan användas som vapen, men problemet är att det finns de som vill använda vapen, köpa dem i avsikt att använda dem som just vapen, och inte vapnen i sig själva.

Så vad är problemet? Tja, jag vet inte om du är moderat, vilket namnet på bloggen har viss koppling till, men du kan ju fråga Billström, Ullenhag eller varför inte Reepalu?
Gör det, så har du tre strutsar som står med huvudet i sanden.
Det är ett rent faktum att Malmö haft en mycket större invandring (av alla kulturer, etniska bakgrunder, religioner o.s.v.) än man klarat av att integrera. Givetvis även som en ren följd av den obefintliga integrationspolitiken.
Så nu har vi konsekvenserna. Vem är överraskad? Inte jag men kanske du.

Sven Nilsson sa...

Ska vi förbjuda lösa stenar i Malmö.

En kastad sten dödar , lika effektivt på nära håll.

Stenar stoppar brandmän, ambulans från att göra sitt jobb.

Förbjud omedelbart alla lösa stenar i storlek som går att kasta i Malmö och närområdet så blir Malmö en säkrare stad.

Och en del som kan tänka själva, som tidigare kommentatorer är en anna lösning av problemet på spåret