onsdag 16 februari 2011

Kvotering på EU-nivå

Det är inte varje dag som minister Nyamko Sabuni står upp för det som är rätt och riktigt men i diskussionen kring EU:s små inledande försök att påtala "behovet" av kvotering till bolagsstyrelser runt om i Europa säger hon:

– Jag står fast vid att näringslivet måste göra mer men är också fastbesluten i att kvotering inte är rätt väg att gå.

Sabuni nämner Norge, som för många kvoteringsförespråkare är ett lyckat exempel, men jämställdhetsministern håller inte med.

– Det norska exemplet är facit på att kvotering inte fungerar. Där byter företagen bolagsform för att kringgå lagstiftningen och 70 kvinnor sitter på 300 platser. Tanken är att vi ska lära av varandra och inte upprepa andra länders misstag.


Klarare än så kan det inte bli.

Att EU över huvudtaget inte borde lägga sig i vilken lagstiftning enskilda länder har angående representation i bolagsstyrelser verkar dock inte Genusförskaren Drude Dahlerup bry sig om.

Jag har dock haft henne som lärare på statsvetenskapen på Stockholms Universitet så jag är inte förvånad över hennes bristande förmåga att bedöma vad som är överstatliga frågor och vad som inte är det.

SvD, E24.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 kommentar:

emanuel. sa...

Den paneuropeiska socialismen tar sig nya uttryck. EU-fanatikerna (den som inte kallar sig socialister) får läsa sin floskellitania några gånger till.