torsdag 24 februari 2011

Gör kläderna den konservative mannen?

Ganska många konservativa män klär sig på ett visst sätt. Jag gissar att merparten av läsarna förstår vad jag menar när jag skriver så.

Betyder det att konservativa är mer modeintresserade än genomsnittet? Nja, antagligen inte.

Klädintresserade däremot? Absolut. Det är nämligen en stor skillnad mellan att vara mode- och klädintresserad.

Mode är per definition temporärt. Konservativa (ja, nu generaliserar jag) däremot är oftast mer intresserade av en stilmässigt mer tidlös look.

Kostymen står självklart i fokus. Likaså kavajen och uddabyxan. Man använder gärna slips eller fluga. Den mer vågade kanske dristar sig till att knyta på sig en ascot.

Jag tillhör dem som klär sig som ovan nämnt, i alla fall på jobbet och bland folk (oftast i alla fall). För mig handlar det om en vilja till att se proper ut, delvis av omtanke om mina medmänniskor. Ser man civiliserad ut så är också sannolikheten för att man beter sig civiliserat större.

Betyder det att man måste se ut så här om man är konservativ? Självklart inte! Politisk åskådning och klädval har rimligtvis lite med varandra att göra.

Så bli inte orolig om du träffar en i dina ögon uppklädd konservativ, du måste inte se likadan ut om du inte vill.


(Gårdagens klädsel, jag hade inte ens slips på mig)

- Posted using BlogPress from my iPhone

2 kommentarer:

Anonym sa...

Martin m fl,

"... Politisk åskådning och klädval har rimligtvis lite med varandra att göra.

Så bli inte orolig om du träffar en i dina ögon uppklädd konservativ, du måste inte se likadan ut om du inte vill."

Skönt! Skönt att jag slipper bli orolig rörande detta, ty min generella klädstil tenderar att gå åt det riktigt enkla hållet. Lite grann betraktar jag mig som någon slags svensk variant av det amerikanerna måhända skulle beskriva som "blue collar conservative", även om jag skrapat ihop en och annan högskolepoäng.

Under senare år märker jag hur som helst att jag har börjat få upp intresset för sådant som stil, elegans, färger, former, design, antikviteter, konst, mer propra klädesplagg m m, och tycker ex att det är läckert att skåda alla de kreationer som den gode reaktionära, he, tänkaren Johan Hakelius brukar uppträda i. :)

Jag har dock aldrig burit sådant som tredelad kostym, fluga, smoking, och absolut inte frack, men är ingen motståndare till dessa klädesplagg som sådana. Varje sammanhang har ju sin klädkod, och det duger ju liksom inte att dyka upp i snickarbyxor på Nobelfesten, för att nu raljera lite. :-D

Ett tips till din utmärkta blogg, är att du åtminstone funderar på att ge den en särskild avdelning rörande kläder, och assessoarer, med, tja, lite stil. Där kunde du i ordets bästa mening verka som en folkbildare rörande anständiga klädesplagg för män.

I denna avdelning, får du gärna ha ansatsen att vilja ge en försynt hjälpande hand på vägen åt oss med ett riktigt enkelt socio-kulturellt ursprung, som upptäckt konservatismen i (mycket) mogen ålder, och gärna vill lära oss mer såväl om filosofin konservatism, som lämpliga klädesplagg för konservativa gentlemän.
Bara som ett tips! ;)

Mvh

Unknown sa...

Det tål att tänkas på Thomas! Under tiden som jag bestämmer mig för om det kan vara något så rekommenderar jag manligheter.se, en mycket bra och informativ sida om manliga "mode".