onsdag 23 februari 2011

Sjung frivillighetens lov

Över 100 miljoner människor är ideellt engagerade i Europa. I Sverige engagerar sig hälften av alla medborgare. Svenskarna lägger i genomsnitt 14 timmar per månad på ideellt arbete. Detta arbete förtjänar att uppmuntras och att uppmärksammas.

Så sant som det är sagt!

Alf Svensson och Ewa Samuelsson skriver i SvD i dag med anledning av att EU-kommissionen har utlyst 2011 till det Europeiska Frivilligåret. De uppmärksammar även flera av de förslag som KD över tid fört fram för att stärka frivilligsektorn. Förslag var av flera säkerligen skulle medföra positiva konsekvenser för människor och organisationer som lever och verkar i det svenska civilsamhället.

De ideella organisationerna ska stödjas och deras arbete uppmuntras. Kristdemokraterna har genom åren gjort detta på flera olika sätt. Vi vill införa avdragsrätt för den som ger gåvor till den ideella sektorn, något som alliansens valmanifest också fastslår. Detta är en stor framgång. Vi vill dessutom ge fler aktörer i det civila samhället möjlighet att utföra offentligt finansierade tjänster, anser att second hand-butiker och liknande verksamheter som drivs ideellt inte ska drabbas negativt av momslagstiftningen och tycker att idrottens positiva regler om arbetsgivaravgifter ska omfatta alla ideella organisationer

Civilsamhället, frivilligorganisationer, församlingar och andra sammanslutningar är alla viktiga beståndsdelar i byggandet av ett mänskligt och på riktigt solidariskt samhälle.

Det är inte staten som skapar band mellan människor. Det gör vi själva genom att interagera samt hjälpa och stötta varandra.

Eller bara spela brädspel tillsammans.

SvD.
Tidigare inlägg från mig i ämnet här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Martin m fl;

"... De ideella organisationerna ska stödjas och deras arbete uppmuntras. Kristdemokraterna har genom åren gjort detta på flera olika sätt..."

Kul att höra, ty även om jag har problem med dagens KD - som är alldeles för socialliberalt, och inte ett uttalat värde- och socialkonservativt parti som jag önskar - är det nog ändå det parti jag står närmast rent ideologiskt.

"... Vi vill införa avdragsrätt för den som ger gåvor till den ideella sektorn, något som alliansens valmanifest också fastslår. Detta är en stor framgång. Vi vill dessutom ge fler aktörer i det civila samhället möjlighet att utföra offentligt finansierade tjänster, anser att second hand-butiker och liknande verksamheter som drivs ideellt inte ska drabbas negativt av momslagstiftningen och tycker att idrottens positiva regler om arbetsgivaravgifter ska omfatta alla ideella organisationer..."

Det var ju en mängd goda förslag, med vilka det verkligen skulle kunna gå att åstadkomma mycket. Jag hoppas innerligt att Alliansen kan ta till sig åtminstone några av dessa, och även ge KD ett erkännande för dessa förslag.

"... Civilsamhället, frivilligorganisationer, församlingar och andra sammanslutningar är alla viktiga beståndsdelar i byggandet av ett mänskligt och på riktigt solidariskt samhälle..."

Jepp.

"... Det är inte staten som skapar band mellan människor. Det gör vi själva genom att interagera samt hjälpa och stötta varandra..."

Så sant som det är sagt, och det förtjänar att ofta framföras.

"... Eller bara spela brädspel tillsammans."

Brädspel och andra enkla, sociala, aktiviteter skall icke-föraktas. Jag börjar mer och mer tro, att ju mindre materialistisk präglad en aktivitet är, desto djupare mänskligt värde kan det ha, och djupare mänskliga värden är vad vi all bör leta efter, och lyfta fram när helst vi finner dem.

Mvh