fredag 24 februari 2012

Arvprinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland

Så har då den lilla arvprinsessan fått sina namn och sitt hertiginnedöme. Estelle Silvia Ewa Mary blev namnen (med Estelle som tilltalsnamn) och Östergötland fögderiet.

Många blev förvånade över namnvalen, så även jag (jag hade inte gissat ett enda rätt). Tittar man på dem och tänker efter så känns de emellertid inte så konstiga.

Estelle kommer med största sannolikhet från Greve Folke Bernadotte af Wisborgs hustru Estelle Romaine Manville. Inte direkt nära nära släktingar till Kronprinsessan men de har likväl alltid funnits där i medvetandet tack vare Greve Folke Bernadottes gärningar under andra världskriget.

Var de två mellersta namnen kommer ifrån är inte så svårt att räkna ut. Silvia kommer så klart från Drottningen och Ewa kommer troligtvis från prins Daniels mor.

Mary är inte lika självklart men en god gissning är att inspirationen kommer från den danska kronprinsessan Mary, vars äldste son kronprinsessan Victoria är gudmor till.

Se där, en samling namn som vid första anblick framstår som lite märkliga för en blivande drottning, men till vilka det finns en rimlig förklaring. Och som dessutom kommer följa med kungafamiljen in i framtiden för att bli lika etablerade som namnet Victoria i dag är.

Nyheter: DN, DN, DN, SvD, SvD.

3 kommentarer:

overlord sa...

Förutom Folke Bernadottes insats för att rädda koncentrationslägerfångar i slutskedet av kriget, så blev han mördad i Jerusalem 1948, i sitt FN-uppdrag att hålla den nybildade israeliska staten inom av FN godkända gränser. Det var när han motsatte sig att sionisterna skulle ta Jerusalem också, som han blev mördad av en judisk terrorgrupp med Yizak Shamir och Menachem Begin i spetsen (båda blev senare israeliska statsministrar).

Calle Svanell sa...

Martin,
Har funderat ett tag på en sak som faktiskt DN skriver på ledarsida idag. Det är detta om kyrkan och kungen.
I och med att statskyrkan är borta, adeln "puttats bort" så undrar jag om det är legitimt att ha kungahuset kvar. Jmf med övriga Europas kungahus och deras relation till kyrkan.
I Sverige har förändringen varit total sedan Gustaf Vasas dagar och Sverige blev lutherskt.

Jag vet att du är rojalist, och skulle gärna läsa en reflektion av dig hur du ser på relation kyrka, kungahus och varför det ena avskaffats och inte det andra och hur det är legitimt.

Allt gott
Calle

martin-edgelius sa...

Du kan få börja med att få läsa några av mina gamla inlägg i frågan, så får vi se om jag orkar skriva något på det tema du efterfrågar framöver =)

http://nyheter24.se/blogg/martin-edgelius/2011/08/17/i-dag-ar-vi-alla-monarkister/
http://nyheter24.se/blogg/martin-edgelius/2012/01/16/prinsar-prinsessor-och-nya-traditioner/