måndag 6 februari 2012

En drottning och en president

I dag visade sig visst vara en storartad dag att vakna upp till. Det är klart och härligt väder, Finland har just valt sin första konservativa president på 55 år och Englands drottning Elizabeth firar 60 år på tronen i dag.

Så även om en nyligen genomröstad lagändring fråntar den finske presidenten en stor del av hans maktbefogenheter så är väl ändå ett stort grattis på sin plats. Förhoppningsvis är valet av Niinistö dessutom ett utslag av en mer allmänt hållen borgerlighet i Finland som även kan få genomslag i nästa allmänna val.

För drottning Elizabeth kanske just den här dagen mest påminner henne om att hon för 60 år sedan mottog beskedet att hennes far hade avlidit. Jag gissar dock att hon storligen kommer uppvaktas samt vara det självklara artikelfokuset i hela Storbritannien i dag. Kanske till och med i hela samväldet (över vilket solen fortfarande aldrig går ner).

Det är inte många nu levande regenter som suttit längre på tronen än vad Elizabeth har gjort. Den enda jag kommer på så här på rak arm är Thailands kung Bhumibol.

Trots det kommer prins Charles nog få vänta bra länge till innan det blir dags att överta tronen. Drottningmodern blev trots allt över 100.

Det enda smolket i bägaren den här strålande morgonen är att Finland är republik och inte monarki, men man kan ju inte få allt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g2NEFkIrnmU[/youtube]

Nyheter: D, GP.

Uppdatering:

Jag upptäckte just att det dessutom är Ronald Reagans "födelsedag" i dag. Det är ingen hejd på trevligheterna.

5 kommentarer:

Anonymous sa...

Finland är en del av Sverige!

elina sa...

Det finns en rörelse i Finland för att bilda monarki med vår kronprisessa som regent ifall Sverige skulle avskaffa kungadömet.

martin-edgelius sa...

Elina: Oj, vad roligt. Kan man läsa om det någonstans?

Thomas sa...

Martin; "... Det enda smolket i bägaren den här strålande morgonen är att Finland är republik och inte monarki, men man kan ju inte få allt.". - Det är det förvisso fullt tillåtet att tycka. ;-)

martin-edgelius sa...

:)