fredag 10 februari 2012

Rättvisa skatter?

Föreställ er en person som är född 1970. Personen bor i en genomsnittlig svensk kommun och har en inkomst på 25 000 kronor i månaden. Personen i fråga betalar på denna inkomst en skatt på 6 083 kronor.

Föreställ er sen en person som bor i samma kommun men som i stället tjänar 50 000 kronor i månaden. På denna inkomst betalar personen i fråga en skatt om 17 468 kronor. Förutsatt att båda är medlemmar i Svenska kyrkan.

Den sistnämnda personen tjänar alltså dubbelt så mycket som den sistnämnda, brutto, men betalar nästan tre gånger så mycket i skatt.

Detta är effekten av det svenska progressiva skattesystemet. Den som tjänar mer betalar också mer i skatt, inte bara i egenskap av att inkomsterna är högre, utan också på grund av att skattesatsen blir högre ju mer man tjänar.

Är det här verkligen ett rättvist skattesystem? Vänstern hävdar det, men varför ska det spela någon roll var i inkomstskalan min intjänade hundralapp befinner sig?

Om du är intresserad av hur olika inkomster slår rent skattemässigt så föreslår jag att du tittar runt lite på Jobbskatteavdrag.se.

2 kommentarer:

Ragnfast sa...

Lägg all beskattning på konsumtion, så kan de rika äta, dricka och köra ihjäl sig bäst f-n de vill!

Magnus sa...

Hejsan Martin!

Varför räknar du inte med den totala skatten på inkomster, dvs varför räknar du inte med arbetsgivaravgifterna också?

Och för att vidareutveckla tidigare kommentatörs kommentar, varför inte (försöka) räkna med skatterna på konsumtion också. Antag att båda personerna lägger en viss andel av inkomst på bil, nöjen, el, boende (bolån) mm...

Då hävdar jag att skatten är i det närmaste platt redan idag.

Vad tror du?