tisdag 14 februari 2012

Jag ansvarar inte för dina handlingar

Var och en är ansvarig för sina egna handlingar, både i stort och smått. Från den där glassen man inte borde ha ätit till bomben man inte borde ha sprängt.

Det spelar ingen roll om man för egen del, eller inom sin grupp, tror sig agera i det stora folkflertalets namn. Vad man för egen hand utför är man också ansvarig för.

Det här har jag skrivit om flera gånger tidigare, både efter bomben i Stockholm julen 2010 (här och här) och efter massakern på Utøja (här). Kollektiv kan inte stå till svars eller hållas ansvariga för vad några få väljer att göra.

Och lika illa som jag tycker om människor som kollektiviserar muslimer utifrån handlingarna av några få, lika illa tycker jag om människor som försöker smeta ner borgerligheten med Anders Breiviks handlingar.

Den här tankemodellen fungerar så klart åt alla håll och försök att smutskasta sin meningsmotståndare med förmenta kopplingar åt olika finns tyvärr i alla läger (det har säkert hänt att jag gjort det själv är jag rädd för). Det betyder dock inte att det är en debattmetod som är önskvärd eller som bidrar med något positivt till det allmänna debattklimatet.

Så nästa gång någon säger eller gör något som du inte håller med om (och du vill säga emot), försök att hålla dig till det som personen i fråga har sagt eller gjort. Det fungerar oftast alldeles utmärkt som debatteknik.

Lovar du att försöka så lovar jag detsamma.

1 kommentar:

Stefan Spets Arleij sa...

Går det bra för någon är det helt och hållet hans egen förtjänst, men går det åt skogen är det skolan, samhället eller föräldrarnas fel.........