torsdag 16 februari 2012

Vigilante Sjöstedt

Vad tusan håller Jonas Sjöstedt med? Försöker han runda regeringen för att framstå som hjälte på egen hand, och förstår han inte vilka implikationer det i så fall kan få på Sveriges officiella förhållningslinje till den Etiopiska regeringen?

Nu förnekar visserligen Sjöstedt via en presskommentar på Vänsterpartiets hemsida att han skulle ha förhandlat på egen hand direkt med den Etiopiska regeringen, men så vitt jag kan se så är det inte det tidningarna skriver att han gjort heller.

I stället handlar det om att han via andra kontakter försöker påverka Etiopien. Kontakter som står Etiopien nära och som erbjudit Sjöstedt att tala för Sveriges räkning i fallet med de fängslade journalisterna.

Ett erbjudande som Sjöstedt direkt borde ha tagit med sig till Arvsfurstens palats i stället för att agerat på egen hand på. Nu riskerar han i stället, vilket Urban Ahlin (S) också mycket riktigt påpekar, att förstöra de kontakter som Sverige redan har upparbetat med Etiopien.

Oansvarigt Sjöstedt.

Bloggar: Böhlmark, Antonsson.

4 kommentarer:

Tom sa...

Till er som läser:(vad skribenten tycker skiter jag i)

Sjöstedt har inte underminerat UD. DN som överdriver och spekulerar.

"- Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta, säger Jonas Sjöstedt." http://bit.ly/z9rolo

martin-edgelius sa...

Tom: Om du hade brytt dig om vad jag skrivit så hade du sett att jag länkat till Sjöstedts pressmeddelande (som du citerar). Jag anser dock inte att det är någon ursäkt för hans agerande, och så vitt jag kan se så skriver inte DN att Sjöstedt förhandlat direkt med Etiopien.

Robban sa...

Vilket trams! Det enda Sjöstedt gjort är att ställa sig positiv till att krafter inom andra länder verkar för svenskarnas bästa. Hur kan detta vara något dåligt? Hur mycket du än flåsar är det knappast mer än en storm i ett vattenglas...

Nemokrati sa...

David mot Goliath - igen. Vår utrikesminister är synnerligen belastad men vem får kritik - Jonas Sjöstedt. Säger en del.

Ifall Sjöstedt i det sammanhanget kallas "vigilant" - vad ska då Carl Bildt betecknas som?

http://komigenuva.wordpress.com/2011/09/18/ansvar-del-i-oljan-och-demokratiseringen-av-nordafrika-olle-svenning-och-maj-wechselmann-fortydligar/