måndag 14 februari 2011

Hyr rätt, hyr fel

Självklart fungerar det att ha hyresrätter i Stockholms innerstad. Det är ju inte själva upplåtelseformen i sig det är fel på. De som har bott i andra huvudstäder runt om i Europa vet att det är fullt möjligt att få tag i en hyreslägenheter där, trots att städerna är större och människorna fler.

Dessutom är det fullt möjligt att hitta en lägenhet som står i paritet till vad man är villig att betala. Vill man betala lite så finns det alternativet, med den standard som det kan tänkas innebära, och vice versa.

Att det inte fungerar i Stockholm har ingenting med andelen hyresrätter att göra. Det beror på åratal av prisregleringar, statlig styrning av bostadsmarknaden och förbud mot mer marknadsmässiga hyror. Det vill säga sådant som Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman vill se mer av.

Och så undrar arbetarrörelsens olika fraktioner varför människor inte längre tycker att de representerar dem de säger sig företräda.

Hyresgästföreningen representerar ett system som har gjort att människor i Stockholms innerstad ser sig tvungna att köpa sitt boende för att få bo där de vill.

Och LO representerar ett system där inte individer får plats utan endast ses som delar av ett kollektiv som inte förväntas kunna driva sina egna frågor eller tala i egen sak.

Är det konstigt att ungdomar inte söker medlemskap?

DN1, DN2, DN3, SvD, TV4, EA, PA, DL, ML.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

2 kommentarer:

Unknown sa...

De flesta håller nog med dig om att en helt marknadsanpassad hyresmarknad antagligen skulle "öppna upp" hyremarknaden. Men det skulle oxå innebära (om möjligt) en ännu mer segregerad stad. Vissa ser det som problem, andra inte. Jag antar att du inte gör det!

Unknown sa...

I de flesta städer finns det en boendekarriärsstege. Man börjar nånstans som ung/nyinflyttad för att flytta vidare när ekonomi tillåter. I Stockholm råkar den karriärstegen sluta i city, för de flesta i all fall.

Runt om i Europa, men framför allt i USA, så börjar man ofta i city för att arbeta sig utåt. Motsatt färdväg alltså. Jag lägger dock inga värderingar i var människor bor.