tisdag 11 oktober 2011

Det går... inte så bra nu Håkan

Odds brukar ofta vara bättre mätare av en allmän stämning eller en åsikt/förhoppning än vad opinionsundersökningar och liknande är. Att oddsen för Håkan Juholts avgång nu sjunker borde därför stämma till eftertanke i S-toppen.

Om den nya uppgiften om att Håkans assistent redan i augusti varnade Håkan för att han antagligen gjorde fel i fråga om hyresersättningen så kommer det bli allt svårare för honom att förklara hans agerande med okunskap.

Men även om det är lätt att vara skadeglad i en sån här situation så blir det ganska trist. Dels för att media visar upp sina allra sämsta sidor när drevet sätter i gång, och dels för att hela förloppet stukar den politiska debatten i Sverige.

Politiska beslutsfattare och ledare behöver opposition. De behöver politiska motståndare och aktörer som testar deras åsikter och prövar deras argument. Om oppositionen i stället är upptagen med annat så är det lätt hänt att den egna politiska utvecklingen stagnerar.

Fortsatt turbulens inom Socialdemokratin vore förödande för svensk politik. Främst för Socialdemokraterna själva som med stor sannolikhet skulle bli allt mer marginaliserade i debatten, men också för regeringen och allianspartierna som skulle bli utan motstånd.

Vad som händer de närmaste dagarna kommer troligtvis vara avgörande för Håkan Juholts kommande framtid som partiordförande för Socialdemokraterna. Om det skulle visa sig att han får avgå så kommer nog den Socialdemokratiska partiapparaten gå mer grundligt till väga i valet av hans efterträdare, än vad de var i valet av Håkan.

Nyheter: AB, SvD, SvD, SvDExp, Exp, DN, DN, DN, N24.

Bloggar: Olsson, Magnusson, Erixon.

Inga kommentarer: