fredag 7 oktober 2011

Republiken Kina fyller 100 år

I dagarna är det 100 år sedan den kinesiska revolution som banade väg för kejsardömets fall tog sin början. Som en effekt av revolutionen utropades i stället Republiken Kina. En nation som i dag är mest känd som Taiwan.

Det går att diskutera värdet av störta en Kejsare (det är inget jag generellt uppmanar till), klart är dock att Republiken Kina har ett minst sagt spännande sekel bakom sig. Efter den kommunistiska revolutionen 1949 består republiken Kina endast av några mindre öar (där Taiwan är den största) utanför Folkrepubliken Kinas kust. De gör dock anspråk på fastlandet Kina också.

Folkrepubliken Kina anser dock i sin tur att Republiken Kina är en del av Folkrepubliken och erkänner inte Taiwan som självständig stat. Fram till 1971 representerades dock Kina av regeringen i Taiwan i FN och dess säkerhetsråd. Påtryckningarna från andra kommunistiska länder i världen blev dock för stor och FN bytte ut Republiken Kina mot Folkrepubliken Kina som representant.

Republiken Kina har under hela 1900-talet utvecklats mer eller mindre i takt med västvärlden. Man är en demokrati, till skillnad från Folkrepubliken, och man har hela tiden fört en ekonomiskt liberal politik och har under en längre tid varit en av Asiens tigerekonomier.

Det borde därför inte vara någon tvekan om om vems part man ska ta i frågan angående huruvida Taiwan är att betrakta som en självständig stat eller inte. Så precis som Fredrik Federley och Margareta Cederfeldt skriver i Svenskt Tidskrift den här veckan så kanske ett erkännande från världssamfundet vore en välkommen födelsedagspresent till en välförtjänt 100-åring?

SvT.

Inga kommentarer: