onsdag 19 oktober 2011

Socialdemokratisk lag och moral

Lag och moral behöver inte med nödvändighet överensstämma. Mona Sahlin fick avgå som minister med anledning av moraliska skäl eftersom hon formellt sätt inte hade gjort något brottsligt. Samma sak gällde för Laila Freivalds.

Freivalds felande, i det Socialdemokratiska partiets ögon, handlade om en fullt laglig bostadsaffär. Förtroendet för hennes agerande försvann dock i och med att affären uppdagades.

Mårten Schultz skriver i dag om den något märkliga "juridifieringen" av stormen kring Håkan Juholt. I Juholts fall använde nämligen SAP:S verkställande utskott avsaknaden av åtal som ett argument för att låta honom fortsätta vara partiledare. De moraliska betänkligheterna verkar vara som bortblåsta när det gäller Håkan Juholt.

Jag tror dock inte att man ska dra så fullt stora växlar som Mårten Schultz på det hela. I ett annat läge (om Juholt varit minister i en socialdemokratisk regering till exempel) så hade han troligtvis rykt direkt. Nu handlade emellertid det verkställande utskottets överväganden om så mycket mer än framtiden för en socialdemokratisk dussinminister.

Partiet hade troligtvis inte orkat med en ny uppslitande partiorförandevalsprocess. Därför blir avsaknaden av åtal ett tacksamt argument att använda sig av för att slippa. Att S-märkta PR-konsulter sen går ut och försöker reducera hela debaclet kring Juholt till att endast handla om hyresersättning tycker jag pekar på att man inser att det egentligen handlade om så mycket mer.

Likt fallet Mona Sahlin (vars Tobleroneaffär handlade om väldigt mycket mer än en Toblerone) försöker man nu släta över och gå vidare. Det faktum att Juholt sitter kvar kommer dock göra det svårt för alla, inblandade som väljare, att glömma.

SvD.

2 kommentarer:

Peter sa...

Hej Martin!

Tror du på allvar att något annat parti hade agerat annorlunda? Har du tagit till dig att det även finns centerpartister och moderater som har kvitterat ut etiskt sett för hög ersättning för hyresutgifter?

Jag har svårt att tro att svaret på någon av de frågorna är nej, och således förefaller din rubriksättning som ett ganska plumpt försök att kasta smuts på motståndarlaget.

Det här är inte ett socialdemokratiskt problem, det är ett problem som finns i alla partierna och faktiskt i hela Sverige, folk tar chansen att tjäna pengar när de upptäcker luckor i de formella reglerna.

Jag skulle önska att ni som sysslar med politisk opinionsbildning - på båda sidorna - faktiskt kunde vara lite ärligare i er argumentation.

Mvh,
Peter

martin-edgelius sa...

Peter: Just nu är det här i allra högsta grad ett socialdemokratiskt problem. Och syftet med min text att påvisa att partiet när det gäller hanteringen av Juholt agerar annorlunda i moralfrågor än vad de brukar göra. Troligtvis för att åtalsfrågan är en relativt enkel utväg i en jobbig situation.