fredag 9 december 2011

Alla jobb behövs

Frågan om hur man skapar en arbetsmarknad för personer utan särskilda yrkeskvalifikationer är en hård nöt att knäcka. Dagens arbetsmarknad ställer allt högre krav på utbildning och erfarenhet, vilket gör det svårt för personer som inte kan uppvisa detta.

Särskilt svårt är det för personer som kommer till Sverige utan att kunna språket, och kanske är helt utan utbildning.

Ett liknande problem finns inom gruppen personer med funktionshinder. En allt mer strömlinjeformad arbetsmarknad gör det svårt för dem som inte är högpresterande att passa in.

Historiskt sätt så har Socialdemokraternas linje kring frågan varit att å ena sidan tala varmt om utsatta grupper, och å andra sidan, tillsammans med facket, undanröja alla möjligheter till arbete för grupperna i fråga.

Solidarisk lönepolitik, kombinerat med höga skatter och ett förakt för tjänstesektorn, har gjort det allt svårare att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Som tur är så har vi en regering som försöker göra någonting åt det. Fredrik Reinfeldt säger i dagens DN:

Jag för en strid med Socialdemokraterna om att alla jobb behövs. Jag försöker hålla liv i och förstärka en servicebaserad ekonomi som ger jobb även till dem med dålig utbildningsbakgrund. Därför har vi rut och rot och sänkt restaurangmoms. Men Håkan Juholt vill bekämpa allt. Han fnyser, angriper, tar ner. Min stillsamma fråga till honom är: Var finns den arbetsmarknad som fungerar för dem från Afghanistan och Somalia och alla obehöriga till gymnasiet? Alternativet är stora förtidspensioneringar. Det som Göran Persson höll på med.

Kanske, kanske kan vi på sikt skapa en arbetsmarknad där alla får plats. Det är i alla fall målsättningen.

Nyheter: DN, GP.

2 kommentarer:

Fredrik Forsberg sa...

Inser du inte hur galet det är att förespråka västvärldens mest liberala och radikala massinvandringspolitik till ett land som ej har någon nytta av dem vi plockar in av diffusa världssolidaritetsskäl?

1990 hade vi 4,5 miljoner jobb totalt. Idag har vi 4,5 miljoner jobb totalt samtidigt som massinvandringsförespråkarna har genomdrivit en politik som tagit in åtskilliga hundratusen utomeuropeer.

Problemet är ju inte att vår industri samt vårat samhälle ersätter arbete med kapital (själva definitionen på ekonomisk utveckling) utan att vi har politiker som medvetet vill omvandla Sveriges demografi och därigenom tar in människor som ej behövs. Svaret på problemet att Sverige ej genererar jobb för analfabetiska somalier eller östeuropeiska romer är ju att stänga gränsen, inte att på olika sätt motverka effektiviseringar samt skapa slavmässiga hittepåjobb.

Det är knappast en konservativ inställning att medvetet underminera sin egen arbetarklass för konstiga globalistiska godhetsprojekt.

martin-edgelius sa...

1. Att säga att Sverige inte har "nytta av" vissa människor är att ge uttryck för en i mina ögon otrevlig människosyn.

2. Ekonomi är inte en kaka som bara kan delas på ett sätt så att vissa blir vinnare och andra förlorare.

3. Att tro att det skulle finnas en medveten tanke med invandringen till Sverige (byta ut dess befolkning) är att ge väldigt många människor alldeles för mycket cred.

4. Det är inte heller särskilt konservativt att tro att stängda gränser löser eventuella ekonomiska problem som för närvarande kan finnas.