tisdag 6 december 2011

Vetenskap Schmetenskap

I en artikel på SVT-debatt här om dagen refererade Fredrik Segerfeldt till det genusvetenskapliga forskningsfältet som "forskar-Jeopardy". En passade benämning på en akademisk inriktning som tycker sig ha svaren, utan att egentligen veta vad frågan är.

Segerfeldt hänvisar till en forskare som menar att genusvetenskapens uppgift är att samla in bevis för den könsmaktsordning som man tycker sig se:

genusvetenskapen som akademisk disciplin sysslar med att samla bevis och fakta för att vi lever i en könsdiskriminerande värld.

På samma sätt citerar Johan Ingerö (i dagens SvD) en text från Malmö Högskola:

Med genusvetenskap får du ett nytt sätt att se på världen. Du får redskap att hantera och förstå hur genus som maktordning samverkar med andra maktordningar som klass, ras, sexualitet. Du får också kunskap om feministiska perspektiv och deras betydelse i Sverige och internationellt.

Att genusvetenskap därmed inte är en vetenskap torde vara uppenbart för de flesta. Att ännu fler inte är intresserade av de svar som "vetenskapen" i fråga levererar torde vara än mer uppenbart.

Tänk om det svenska vetenskapsrådet var lika modigt som dess norska motsvarighet. Kanske dags att visa Hjernevask på SVT?

Bloggar: Billing.

3 kommentarer:

Könsmaktsordningsteorin är död | Rutrutan sa...

[...] kritik mot könsmaktsordningsteorin / genusvetenskapen: Ström, Varis, Billing, Ingerö, Edgélius, [...]

Fredrik sa...

Instämmer, bra skrivet.
Jag hoppas att fler inom akademi och forskning
granskar denna självutnämnda "vetenskap".

Erik Lidström sa...

Att skilja på arv och miljö bör kallas för "Galtons misstag" skriver Wrangham och Petersen i "Demonic Males". Det går nämligen inte att skilja dem åt, för arvet är till för att påverkas av miljön. Arv OCH miljö med andra ord.
Så "genus" som "biologiskt kön" är kvacksalveri.

Jag fick nästan hjärtsnörp när jag via Tanja Bergkvist lärde mig att någon har disputerat på "Doing Physics, Doing Gender" på Fysikum i Uppsala. Min avhandling är i samma serie. Det känns lite grand som om ett av numren av The Economist skulle vara en översättning av "Svensk Damtidning", eller FIB Aktuellt.