måndag 21 juni 2010

Återinför ordensväsendet

I lördags, i samband med vigseln mellan Kronprinsessan Vistoria och Prins Daniel, tilldelades Prins Daniel Serafimerorden. Det innebär att han numera kan titulera sig själv Prins av Sverige, Hertig av Västergötland och Riddare av Serafimerorden.

Tyvärr kan Konungen endast dela ut Serafimerorden till medlemmar av den svenska kungafamiljen samt utländska dignitärer... inte svenska sådana. Något som härör från Torekovkompromissen då alla kungliga ordnar lades i träda (utom Karl XIII:s orden som kan tilldelas medlemmar av Svenska Frimurare Orden).

Det betyder att det enda sätt som Konungen kan uppmärksamma välförtjänta svenskar på är via de Kungliga medaljerna. Vilket säkert också är uppskattat av dem som föräras det, men det är ju inga riddarordnar som till exempel Serafimerorden är.

Varje år delar Drottningen av England ut mängder av riddarordnar (vilket ofta misstas i Sverige för att hon adlar dem) till välförtjänta personer som har gjort något som varit till fromma för landet. I mina ögon är det självklart att även vår Konung borde ha den möjligheten.

Så återinför det Kungliga ordensväsendet nu!

3 kommentarer:

Anonym sa...

"... återinför det Kungliga ordensväsendet nu!"

Instämmer. Vi måste bara städa bort det socialistiska paradigmet innan ett mer utbrett ordensutdelande blir möjligt.

Det senare lär bli svårt, ty de rödas makt är stor. Se bara hur ogenerat som Aftonbladet förlöjligat monarkin många månader innan kronprinsessans bröllop.
Notera vidare hur närmast kriminellt klumpigt som Svt slarvade bort den enorma möjligheten att sända ut bröllopet ut i världen, och därmed marknadsföra Sverige.

Få, om något, annat mediabolag på planeten skulle ha lyckas att lika klåparaktigt krascha ett dylikt projekt. Det luktar nästan avsiktlig sabotage.

Som det föll ut, kom väl knappast något av bröllopet att visas i utlandet. Överhuvudtaget verkar knappt något utländskt nyhetsbolag ha rapporterade om denna för Sverige så historiska händelse.

I sammanhanget kan det ifrågasättas om den kungliga familjen skulle ha gett SVT sändningsrättigheterna. Om dessa rättigheter i stället hade gått till något utländskt nyhetsbolag - som i sin tur kunde sälja rättigheterna till SVT - hade det högst sannolikt inte fått denna katastrofala utgång.
En försäljning av rättigheterna hade därutöver dragit in måna sköna slantar som hade gjort bröllopet billigare för skattebetalarna.

I sammanhanget tillåter jag mig att försiktigt undra, om det i vår kära socialiststat kommer att vara någon som ens tänker tanken att göra en ordentlig utredning om vad tusan Svt höll på med, och om det går att dra klåparna inför domstol.

Ursäkta den hårda tonen, men vilket pr-tillfälle som missades!
Herregud!

För mig är det ändå glädjande att själva bröllopet blev en sådan till synes succéartad tillställning, och jag önskar de unga tu all lycka!

Många var lysande på detta bröllop, men mest av alla lös vår Victoria. Hon var helt enkelt underbar.

Mvh

Unknown sa...

"Många var lysande på detta bröllop, men mest av alla lös vår Victoria. Hon var helt enkelt underbar."

Helt klart!

I övrigt så tror jag inte att det blir någon omfattande utredning mot SVT:s agerande, men visst hanterade de situationen på ett märkligt sätt. Kanske skulle Hovet ha tagit hand om rättighetsförsäljningen, i stället för att gå via SVT?

Unknown sa...

För övrigt så var ordensväsendet ett ekonomiskt billigt sätt att belöna medborgarna - mottagaren stod för alla kostnader vid mottagandet av ordern, vilket denne oftast gladeligen gjorde.