lördag 26 juni 2010

Kungligheter har inga efternamn

TT har verkligen lyckats med sin notis om att Prins Daniel numera finns registrerad i folkbokföringen som Olof Daniel Westling Bernadotte.

De skriver dock inte ett ord om det faktum att kungligheter formellt inte har några efternamn. Kungahuset tillhör ätten Bernadotte. Bernadotte är således inte ett efternamn.

Att Prins Daniel registreras så i folkbokföringen torde vara en formalitet eftersom vi lever i ett byråkratiskt land. Jag menar, hur skulle det se ut om inte alla fanns registrerade med för- och efternamn?

5 kommentarer:

Anonym sa...

"... Prins Daniel numera finns registrerad i folkbokföringen som Olof Daniel Westling Bernadotte... Kungahuset tillhör ätten Bernadotte. Bernadotte är således inte ett efternamn.

Att Prins Daniel registreras så i folkbokföringen torde vara en formalitet eftersom vi lever i ett byråkratiskt land. Jag menar, hur skulle det se ut om inte alla fanns registrerade med för- och efternamn?"

Då skulle nog alla myndighetsanställda kontrollfreaks tvingas kuta till närmaste krisgrupp eller teraupeut. Med rubbad världsbild, andan i halsen, glasartad blick, och klipp i steget!

:-D

Crona sa...

Är som du säger, formellt har de inga efternamn - men som jag förstått det kräver datasystemet att ett efternamn anges, så därför är detta något av en nödlösning.

Mattias sa...

Märkligt nog är prins Daniels hustru inte registrerad i folkbokföringen med efternamn,
http://www.birthday.se/sok/?f=Victoria%20Alice&y=1977&m=7&d=14

Anonym sa...

Kungligheterna är i folkbokföringens datasystem registrerade med en asterisk (*) istället för ett efternamn, så att fältet innehåller något, men har alltså inget efternamn registrerat. Om Daniel har registrerats med efternamnet Bernadotte så är det isf ett avsteg från regeln.

Unknown sa...

"Kungligheterna är i folkbokföringens datasystem registrerade med en asterisk (*) istället för ett efternamn, så att fältet innehåller något, men har alltså inget efternamn registrerat. Om Daniel har registrerats med efternamnet Bernadotte så är det isf ett avsteg från regeln."

Tack för den informationen David, det var verkligen spännande! I så fall är Prins Daniels registrering verkligen ett avsteg från regeln.