onsdag 23 juni 2010

Inför skatteavdrag för gåvor till ideella sektorn

Självklart borde Sverige, precis som alla andra utvecklade länder, införa skatteavdrag för gåvor till ideella sektorn. Det skulle framför allt öppna upp för en utveckling där företag och mer välbärgade personer skänker mer pengar än vad de gör i dag.

I USA är det en självklarhet för de flesta, men kanske särskilt för de rikaste, att vilja bidra (utöver skatten) till det samhälle man lever i. Titta bara på Bill Gates. I Sverige däremot, förväntar sig alla att staten ska ta hand om allt.

Jag är övertygad om att den ideella sektorn skulle få en starkare roll i samhället om deras ekonomiska ställning kunde stärkas genom större gåvor. Och jag tror inte, som vänsterpartierna, att det underminerad välfärdsstaten.

Civilsamhället i Sverige behöver förstärkas, och jag tror att skatteavdrag för gåvor till ideella sektorn är en bra början på det förstärkningsarbetet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag är övertygad om att den ideella sektorn skulle få en starkare roll i samhället om deras ekonomiska ställning kunde stärkas genom större gåvor. Och jag tror inte, som vänsterpartierna, att det underminerad välfärdsstaten..."

Det tror inte jag heller.

"... Civilsamhället i Sverige behöver förstärkas, och jag tror att skatteavdrag för gåvor till ideella sektorn är en bra början på det förstärkningsarbetet."

Även här instämmer jag. Varför händer då inget på denna front?
En anledning kan vara vänsterpartiernas långvariga, massiva, opposition mot detta.

Denna opposition beror sannolikt på ren och skär avundsjuka gentemot de som har råd att skänka. Samt att vänsterpartier inte vill att de ska komma i dagen att det finns förmögenhetsskillnader mellan folk, ty då märks just skillnader, och får inte ske. Det ska inte få märkas några skillnader människor emellan överhuvudtaget, i ett samhälle där någon slags närmast mytisk grundförutsättning är att alla ska vara lika i allt.
Några avsteg från detta tänkande tillåts knappast i ett socialistiskt samhälle.

Därutöver kan det bli lite pinsamt för vänsterideologerna när det märks hur få som under de initiala åren efter att en ovannämnda reform genomförts som har råd att regelbundet skänka summor till välgörenhet, eftersom Sverige varit så sönderskattat sedan decennier tillbaka.
Pinsamheten ligger i att de konfiskatoriskt höga skatter som har bäddat för detta, har beslutats fram av vänsterpartier.

Fick vi en samhällsdebatt där dessa monstruösa skattetryck började ifrågasättas från allsköns håll, ligger ett ifrågasättande av hela vänsterideologin på lur.

En dylik omvälvande och vänsterkritisk politisk debatt är nog inget som vänsterpartierna önskar sig.

Detta är mina tankar rörande dessa frågor.

Mvh

Unknown sa...

Och jag tackar som vanligt för dina tankar!