lördag 14 maj 2011

Äntligen avdragsrätt för gåvor till ideella sektorn (lite i alla fall)

I går eftermiddag skickade Finansdepartementet ut ett pressmeddelande om att skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet kommer att införas från den 1 januari 2012. Eller ja, man lägger in en den sedvanliga brasklappen om att förslagets eventuella tillblivelse;

beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehoven samt de prioriteringar som regeringen kommer att göra i det slutliga arbetet med budgetpropositionen efter sommaren 2011.

Så än så länge är ju ingenting säkert.

Lagrådsremissen går i alla fall ut nu, lagom till sommaren. Förhoppningsvis så kommer det inte komma in några större synpunkter under remissrundan, och då kan förslaget implementeras från och med nästa år.

För även om summan i förslaget är snålt tilltagen så är det ändå en viktig symbolfråga. Det visar att den ideella sektorn är viktig och att staten uppmuntrar människor att skänka pengar till verksamhet som de själva vill stödja.

Det kan även, på sikt i alla fall, gör civilsamhällets organisationer mer självständiga i förhållande till staten. Något som i mina ögon är mycket positivt.

Så, det återstår att se vad utfallet blir. Jag är ändå försiktigt positiv. Trots den låga summan.

D1, D2, SB, SvD, PA, SyD, RoD, DI.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra inlägg, och tack för alla länkar. Jag lånade din länk-lista till mitt inlägg:

Menlös avdragsrätt för gåvor till välgörenhet

Jag håller med dig, det är väldigt snålt tilltaget...

Unknown sa...

Tackar! Roligt att kunna bidra med lite hjälp ;)