onsdag 4 maj 2011

Den Beridna högvakten

I går träffade jag (i tjänsten bör kanske tilläggas) Beridna högvakten. Deras verksamhet är mycket uppskattad av många stockholmare men kanske framför allt av de många turister som hänförs av de vackra hästarna och den ceremoni som de bistår hovet med.

På deras hemsida står att läsa följande om deras verksamhet.

Den beridna vaktparaden är en symbol för hela Sverige och spelar också en betydelsefull roll som en del av det svenska kulturarvet. Vid statsbesök, nationaldagsfirande och Riksdagens högtidliga öppnande samt naturligtvis vid högvaktslavlösningar fyller dess närvaro en oersättlig funktion.

Beridna högvakten är en medlemsorganisation som helt och hållet lever på sina medlemmar och sponsorer. De är således inte en del av hovet, vilket kanske många tror.

De fyller dock en viktigt funktion i det ceremoniella livet kring våra mer högtidliga offentliga stunder. Det var därför väldigt roligt att träffa del och få höra dem berätta om sin verksamhet.

Den Beridna högvakten är värd att bevara. Om inte annat som den utsmyckning av det offentliga rummet som den faktiskt är. Människor behöver ceremonier, och den Beridna högvakten bistår med en mycket ståtlig sådan.

För den som är intresserad så kan man "gilla" Beridna högvakten på Facebook.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

1 kommentar:

Per Hagwall sa...

Och den som vill stödja verksamheten kan bli medlem här

Själv blev jag medlem då föreningen bildades men halkade ur då jag flyttade, dags att gå med igen.