fredag 16 september 2011

Att gå bakåt och ändå vinna

I dag är visst Ernst Hugos uttryck/utbrott än mer på sin plats. De danska socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år men vinner ändå regeringsmakten tillsammans med tre koalitionspartners. Den förra statsministerns parti (Venstre) blev i sin tur största parti i Folketinget men förlorade ändå regeringsunderlaget. Tyvärr till stor del beroende på att Moderaternas systerparti Konservative Folkeparti gick kraftigt bakåt.

Att Dansk Folkeparti också gick bakåt känns emellertid mer positivt. Om deras minskade inflytande i dansk rikspolitik kommer förändra landets politik på invandringsområdet återstår dock att se. Helle Thorning-Schmidt har sagt att politiken på området ligger fast, så Sveriges kritik mot grannlandet i sydväst kommer med stor sannolikhet att bestå.

Den stora svårigheten för den kommande regeringskoalitionen kommer antagligen vara att hålls sams samt sträva åt samma håll. De två mer renodlade socialistiska partierna i koalitionen kommer säkert kunna komma överens. Radikale och Enhedslisten står dock relativt långt ifrån varandra och den senare har redan gått ut och varnat för den förras mittenpolitik.

Så Danmark riskerar att få en minst sagt turbulent inrikespolitik framöver. Om de nyfunna vännerna lyckas hålla ihop det återstår att se men jag tror inte att vi ska förvänta oss några stora politiska omvälvningar den närmsta tiden.

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, AB, AB, SyD.

Bloggar: Böhlmark, Hökmark, Bildt, Persson.

Inga kommentarer: