tisdag 20 september 2011

Tintin, Kinapuffar och Nogger Black

Jag har innerligt svårt för anakronismer. Särskilt när människor av i dag anlägger sitt eget perspektiv på historiska skeende och händelser.

Rättegången mot Tintin är ett aktuellt exempel på när människor i sin iver att lägga livet och historien till rätta drar till storms mot en företeelse, som kanske sa något om sin egen samtid men som i dagsläget inte är något annat än underhållning. Som dessutom läses med stor behållning av miljontals barn (och vuxna) världen över.

I fallet med Tintin är det i stället vår samtid som visar sin fula baksida genom viljan att se sig själv som ett offer. Så till den milda grad att man vill förbjuda en serietidning.

Ett annat aktuellt exempel står att läsa om i länkarna här under. Det är konfektyrföretaget Fazer som har beslutat att man ska byta utseende på emballaget till godiset Kinapuffar. Detta efter en krönika av journalisten Patrik Lundberg.

Patrik anser att den stiliserade asiaten på förpackning till Kinapuffar bara är en del av den vardagsrasism som asiater i Sverige tvingas utstå. Och jag ifrågasätter inte Patriks upplevelse av det hela. Den är garanterat äkta och genuin. Frågan är bara i vilket utsträckning som samhället, och privata företag, ska ta hänsyn till Patriks subjektiva upplevelse.

Den hela påminner i stor utsträckning om när Centrum mot rasism försökte tvinga GB att byta namn på glassen Nogger Black eftersom man ansåg den vara rasistisk och kränkande. I det fallet tog dock ingen (eller åtminstone väldigt få) CMR på allvar och det hela blev en kul historia att berätta om i efterhand.

I fallet med Kinapuffarna verkar dock den subjektiva bedömning hos en enskild individ vinna företräde, framför den stora massa av människor stor troligtvis inte bryr sig om hur förpackningen i fråga ser ut.

Det står så klart Fazer fritt att göra vad de vill med sina produkter. Farligt blir det inte förrän staten eller det offentliga börjar anpassa sig efter hur enskilda individer rent subjektivt upplever eller uppfattar sin vardag eller händelser i den.

Vänta... Var det någon som sa DO?

DN, SvD, SyD, SVT, AB, Exp.

15 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Lokala tebutiken här i byn har en tesort som heter "Maos lilla rökta". Dags att ställa sig utanför och demonstrera å allas de vägnar som dog under Maos regim?

Stefan Spets Arleij sa...

Tänk vad mycket bättre allt skulle var om alla de som ödslar tid på att känna sig kränkta gjorde något vettigt av sina liv! Jag är så trött på det här pk-tramset, det står mig upp i halsen.

elina sa...

Jag som sett kinapuffspåsen sedan barndomen, och det var länge sedan - tyckte den var söt - kan bara undra hur man nu mera ser rasism överallt i allting. även i en godispåse. Hur orkar man engagera sig i en godispåse? Fanns det ingenting viktigare?

Nicklas sa...

Vad jag tycker är lite märkligt är att två produkter kommit undan helt oskadda ur hela kränkningsstormen.
Kalles kaviar, som inte på något sätt "representerar det mångkulturella samhället" och Schwarzkopf skönhetsprodukter, som ju till och med avbildar just en "svartskalle".

** Inlägget kan innehålla spår av ironi **

Ping Pong sa...

Martin! Du skriver: "Och jag ifrågasätter inte Patriks upplevelse av det hela. Den är garanterat äkta och genuin. Frågan är bara i vilket utsträckning som samhället, och privata företag, ska ta hänsyn till Patriks subjektiva upplevelse."

Tyvärr skapar och uppmuntrar samhället av idag Patriks hjärnspöken. Eller om det är en klick i samhället, kanske en "mediaelit"? Hursomhelst är det ett klart utslag av skapad överkänslighet eftersom tidens anda är en härskarteknik som heter martyragerande.

Mycket bra skrivet om hur man i nutid försöker tillrättalägga historien.

Karl Pentel sa...

Vilken OKUNNIG och OBEREST provinsiell stollen Patrik Lundberg synes vara nar han hanger ut sig sjalv i atacken mot .... KINA GODIS / PUFFAR eller vad det ar fragan om. Jag har aldrig hort talas om denna FATZER produkt men jag har sett forpackningen och bilden ar IKONISK over hela Asien.

Manga restauranter med kines-mat och kinesiska agare skyltar med just denn ikoniska bild av en kines.

Patrik du lilla rasist, vet du inte att Kineser har en UNDERBAR HUMOR och smarrig mat?

Jonas Salomonsson sa...

Tycker att jämförelsen Nogger Black och Kinapuffar haltar lite. Nogger heter glassen för att den i orginal innehåller nougat och tillägget black för att i en specialversion innehåller lakrits. Kopplingen till svarta människor är med andra ord mycket långsökt och man har verkligen kämpat för att hitta den.

Den stiliserade kinesen på kinapuffarna har däremot enligt mig en betydligt starkare rasistisk, eller låt oss säga politiskt inkorrekt koppling då den ser ut som många andra gamla karikatyrer av asiater enligt gammal god imperialistisk stil. (se Changs utläggning i Tintin och Blå Lotus. Nu fick vi in Tintin också :))

Ping Pong sa...

@ Jonas S:
Och hur ser Tintin själv ut då? För att inte tala om Haddock! Vilka nidbilder av den vite mannen! Varför är då Blå-Lotus-asiaten eller Kinapuffskinesen mer utsatt än de vita karikatyrerna? Nej, du var nästan inne på rätt spår när du talade om "stiliserad", och det är just vad en tecknad figur blir, inte en exakt avbildning. Vill man kan man hitta kränkningar i allt och tillämpa klassisk härskarteknik (martyrskap), och där är Nogger Black och Kinapuffar i samma fack.

anto sa...

Kaffe Latte(blatte) borde ju hamnat på listan innan Nogger Blcka

Martin Ängeby sa...

Hur står det till med inlevelseförmågan? Om man till exempel är adopterad från Kina och hånas och skrattas åt vid ett barnkalas där det vankas Kinapuffar. Ska det vara ok, bara för att "den stora massa som troligtvis inte bryr sig" just inte bryr sig? Finns det någon särskild poäng med att hålla fast vid symboler som för massan är oförargliga men för vissa individer är kränkande?

Inte ska staten lägga sig i, men bör inte Fazers högst frivilliga beslut vara välkommet?

Stellan Bojerud sa...

Jag har ett fåtal vänner som är kineser och ingen av dem uppfattar Fazers godiskines som kränkande. Kineser avbildar sig själva på liknande sätt. En tyckte dock att det var fel att stråhatten var röd. Påminde om kommunism och fötrtryck.

Alla var förbannade över att en korean lagt sig i kinesiska angelägenheter. Under andra världskriget var koreanerna hantlangare åt japanerna.

Jag anser att det rimligen är kineserna som skall avgöra om de är kränkta. Inte svenska journalister.

Sara sa...

Patrik Lundberg är ju inte ens kines :P

Emma sa...

@Ping Pong Du har uppenbarligen inte läst din Tintin. Den ruta från Blå Lotus som Jonas syftar på är denna:
http://vvv.pictonale.net/2010/07/11/5otrp44/Tintin.jpg där Tintin ondgör sig över europeérs stereotypiska syn på asiater och Tchang skrattar åt deras okunskap.

martin-edgelius sa...

Många kommentarer brukar betyda att folk anser mig vara ute och cykla. I går och i dag har jag i stället slagit rekord i antal kommentarer på ett inlägg. Med nästan uteslutande positiva omdömen dessutom. Känns lite ovant måste jag säga.

Matilda sa...

Trött man blir.. Hur länge har inte Kinapuffar funnits egentligen? Forever! Och nu ska påsens design bytas ut på grund av att det skulle vara rasistiskt? Kom igen!
Jag tror jag ska börja gapa om att jag tycker Kalles Kaviar är en nidbild av mig som svensk....